Index Vakbarát Hírportál

A párizsi olimpia dönthet a sporttámogatásokról

2024. március 9., szombat 19:53

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint nem a sportágak „kalapoznak”, hanem az állami sportirányítás. A párizsi olimpiai szereplés a sportági szakszövetségek jövő évi támogatását is nagyban meghatározza. Az államtitkár az állami hozzájárulásról is beszélt, amely a korábbi években megszokottnál korábban átutalásra került. Június végére kétszáz kvóta körüli létszám jöhet össze, ami amellett, hogy minden várakozást felülmúlna, biztosíték lenne arra, hogy „nagyon eredményes olimpiát zárjunk”.

A sportági szakszövetségek jövő évi támogatását is nagyban meghatározza a párizsi olimpiai szereplés – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak adott interjúban Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. Arról is beszélt, hogy az idei állami hozzájárulást a korábbi években megszokottnál korábban átutalták.

A sportállamtitkárság legfontosabb feladatának tartja, hogy a zökkenőmentes olimpiai felkészüléshez szükséges minden feltételt biztosítson, és a párizsi olimpián is a biztosítható feltételek meglegyenek.

Az ehhez szükséges feladatok – ahogyan Schmidt Ádám sportállamtitkár az InfoRádiónak adott interjújában elmondta – nem idén kezdődtek.

Törekedtünk arra 2023-ban, hogy mindent úgy előkészítsünk, hogy soha nem látott időpontban, 2024 első hónapjában megkapják az olimpiai sportági szövetségek azt a támogatást, ami biztosítja nekik a felkészülés feltételeit, legyen az meleg égövi edzőtábor, kiutazás, csapatösszetétel

– mondta az államtitkár. A Magyar Olimpiai Bizottságról – amely már tavaly év végén megkapott minden támogatást ahhoz, hogy „az idei évben nyugodtan tudjon az olimpiára fókuszálni” – ugyanez elmondható.

Schmidt Ádám szerint nagyon fontos, hogy minél nagyobb kvótaszámot szerezzünk az olimpiára, „ami látszik a mai, iszonyatosan kiélezett sport világában, hogy egyre nehezebb”.

Ezért szerettünk volna segíteni azzal, hogy több nemzetközi sporteseményt, kvalifikációs tornát is Magyarországra hozunk, hogy egyrészt a hazai környezet, másrészt pedig a mindig csodálatosan helytálló szurkolók támogatásával egy lökést mi is tudjunk adni ahhoz, ha egy centin vagy egy milliméteren múlik a kvóta, akkor esetleg ezzel hozzá tudunk járulni, hogy meglegyen. Időarányosan szerintem jól állunk. Nyilván a kvótaszám tekintetében nagyon befolyásoló tényező lesz az, hogy Tatabányán a férfi vagy Debrecenben a női kézilabda-válogatott sikerrel tudja-e venni ezt az akadályt. Ha igen, akkor a június vége felé a záráskor kétszáz kvóta körüli létszámunk lehet, ami egyrészt minden várakozást felülmúlna, másrészt pedig egyfajta biztosíték lehet arra, hogy nagyon eredményes olimpiát zárjunk

– közölte Schmidt Ádám.

A sportági szövetségekkel határozatlan idejű szerződéseket kötöttek, mivel speciális körülmények minden évben adódhatnak, amelyek az adott sportágat az öt kalap közül – amelyet létrehoztak a sportágak osztályozására – másikba sorolják.

Ez együtt jár azzal, hogy a különböző kalapokban más támogatási összeget kapnak a sportágak: amelyik átkerül az egyik kalapból a másikba, annak változik a támogatása. Ha nem úgy teljesít, ahogy azt közösen kialakítottuk, és ahogy azt önmagával szemben is egyébként elvárja, az együtt járhat azzal, hogy 2025-ben már kevesebb támogatást kap. Aki önmagán felül teljesít, vagy olyan eredményt produkál az olimpián vagy a többi nemzetközi sporteseményen, ami indokolttá teszi, hogy nagyobb támogatást kapjon, abban az esetben pedig aszerint fogunk eljárni

– nyilatkozta a sportért felelős államtitkár.

Rovatok