Index Vakbarát Hírportál

Fokozott üzemmódba kapcsoltak a francia titkosszolgálatok Párizsban

2024. március 12., kedd 13:40

Az olimpia alatt Párizs lesz a legbiztonságosabb hely a világon, jelentette ki a francia belügyminiszter a Le Journal du Dimanche-nak adott nyilatkozatában.

Gérald Darmanin szavait az insidethegames.biz portál idézte, kiemelve, hogy a tárcavezető szerint az olimpiai játékok biztonsága továbbra is a legfontosabb prioritás a francia hatóságok számára.

A belügyminiszter kitért arra, hogy a játékok előtt egymillió embert vetnek alá ellenőrzésnek, és 89 ezren már átestek a vizsgálaton.

Darmanin különösen fontosnak nevezte az ötkarikás játékok biztonságán őrködő csapat tagjainak átvilágítását, közlése szerint eddig kétszázötvenen akadtak fenn a rostán.

Leszögezte, hogy csak a szigorú szűrőn átesett biztonsági emberek kaphatnak személyi belépőkártyát, és működhetnek közre az olimpián. A biztonsági műveletek részeként említette az egyének nyomon követését.

Húszezer embert figyelnek a titkosszolgálatok. Nem mindegyikük tartózkodik Franciaországban

– magyarázta.

A lehetséges veszélyforrások közé sorolta a radikális iszlám híveit és a különböző szélsőséges csoportokat. Azt is megjegyezte, hogy a kiberfenyegetés „tovább növekszik, és ez lesz a holnap támadása”.

Darmanin kijelentette, hogy a biztonsági erőfeszítések és a figyelem egyik fő fókusza továbbra is a Szajnán sorra kerülő megnyitóünnepség. A fenyegetések kockázatának enyhítése érdekében folyamatosan csökkentették a rendezvényen részt vevők számát.

Az olimpiák történetében először a ceremóniát stadionon kívül, szabadtéri helyszínen, a Szajnán tartják, ahol csaknem hat kilométeres szakaszt kell majd ellenőrizni. A folyóparton mintegy háromszázezer néző gyűlhet össze, szemben a kezdetben kalkulált hatszázezres, félmilliós tömeggel, írja az MTI.

A párizsi olimpia július 26-tól augusztus 11-ig tart, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 4. között rendezik a francia fővárosban.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy a francia hatóságok nem járulnak hozzá az orosz és belorusz versenyzők indulásához a 2024-es párizsi olimpián.

Nem szeretnénk, ha gyilkosok vagy bizonyos sportolók, akik egy Oroszország nevű terrorszervezetet képviselnek, ott lennének a párizsi olimpián. Szeretnénk, ha Franciaország teljes mértékben az igazságosság oldalán állna ebben a kérdésben. Ebben az esetben a mi oldalunkon áll

mondta Zelenszkij.

Rovatok