Index Vakbarát Hírportál

Világbajnokunk a lehető legjobb időzítéssel nyert vk-aranyat Budapesten

2024. március 23., szombat 18:22

Az MTK Budapest egyéniben és csapatban is világbajnok kardvívója, Szatmári András nyerte a budapesti világkupa-állomást. A Gerevich–Kovács–Kárpáti-emlékverseny kétszeres címvédője, Szilágyi Áron kisebb meglepetésre a legjobb harminckettő között kikapott, ám így sem került ki a magyar kezek közül az arany.

A pénteki selejtezők magyar sztárja egyértelműen a juniorkorú Tóth Bertalan volt. A TFSE tehetsége veretlenül nyerte meg a selejtezőjét, egyedüliként a magyarok közül. Így pedig a nyolc, főtáblára jutott hazai kardvívó egyike lehetett szombaton. A vk második napjának is egy magyar vívó lett a sztárja, ám kisebb meglepetésre nem háromszoros olimpiai bajnokunk, a Gerevich–Kovács–Kárpáti-emlékverseny kétszeres címvédőjeként pástra lépő Szilágyi Áron, hanem a hozzá hasonlóan szintén a legendás Gerevich György szárnyai alól kikerült Szatmári András lett az.

A döntőben Szatmári az olasz Luca Curatolit győzte le 15:10-re, pedig az asszó első felvonása még kifejezetten szoros volt, az egyperces pihenőre mindössze egytusnyi – a pauza előtti utolsó találat jelentette – előnnyel mehetett.

„Jó! – felelte tömören a döntőt követően arra a kérdésre, milyen volt belülről a vívása. Később aztán bővebben is kifejtette a benne kavargó gondolatokat. – Megbeszéltük az edzőmmel, Gárdos Gáborral, mit kell vívnom, és kivételesen sikerült ezt betartanom. Jó ideje nem nyertem – ilyen fantasztikus közönség előtt meg még régebben. A legjobb helyen és a legjobb időben, az olimpia évében jött össze ez a győzelem.”

Szatmári – Szilágyihoz hasonlóan – kiemeltként a legjobb 64 között kezdett. Először magyar ellenfelet, Dallos Benedeket (15:5), majd a legjobb 32 közt az olasz Dario Cavalierét (15:13) győzte le. A nyolcaddöntőben újabb magabiztos siker, az egyiptomi Zijad Elszisszi elleni 15:10 következett. A francia Sebastien Patrice ellen már csak egy tus döntött, de ezúttal is Szatmári bizonyult jobbnak, aki valamivel négy óra után már a fináléba kerülésért léphetett így pástra, ez pedig a török Enver Yildrimet 15:7-re verve össze is jött a 2017-es világbajnoknak.

Az MTK versenyzője mögött az ugyancsak csapatvilágbajnok Gémesi Csanád lett a második legjobb magyar, ő a nyolcaddöntőben búcsúzott a 2019-ben Budapesten vb-címet nyert Oh Szan Guk elleni kifejezetten szoros asszóban (15:13).

Szilágyi a 17. lett – köszönhetően a magas kiemelési rangsorának is –, miután a legjobb 32 között Giovanni Repetti legyőzte őt (15:13).

„Sajnos sokat kapkodtam, szinte csak rohantam az ellenfél és a saját vívásom után” – bosszankodott Szilágyi a helyszínen értékelve a kiesést.

Két fiatalunk, Tóth Bertalan és Rabb Krisztián ugyancsak a nyolcaddöntő kapujában kényszerült búcsúzni, előbbit az amerikai Eli Dershwitz, utóbbit az olasz Luigi Samele múlta felül.

A dobogóra Szatmári és Curatoli mellett Yildirim és az iráni Ali Pakdaman állhatott még fel.

A hétvége programja vasárnap a csapatversennyel folytatódik. Az első asszókat déltől vívják a budapesti BOK Sportcsarnokban.

(Borítókép: Szatmári András, a férfikard egyéni verseny elődöntőjében a Gerevich–Kovács–Kárpáti férfikard-világkupán a budapesti BOK Csarnokban 2024. március 23-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok