Index Vakbarát Hírportál

Olimpiai kvótás magyar vívó keveredett doppingügybe

2024. április 5., péntek 17:28

Kun Anna, olimpiai kvótás, világbajnoki hatodik helyezett, március elején a budapesti Grand Prix-viadalon aranyérmes magyar vívó közleményt adott ki a Magyar Vívószövetség honlapján, amellyel egyben felfedte, hogy ő az a csütörtöki hírekben még meg nem nevezett sportoló, akivel szemben doppingvétség gyanúja miatt eljárást kezdeményeztek.

„A média megkeresésére és nyomására, illetve a valótlanságok állításának elkerülése végett az alábbi nyilatkozatot teszem – a Magyar Vívó Szövetség tudtával és támogatásával – az ügyemben történő tisztánlátás érdekében.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által meghatározott szabályok szerint, nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportolóként, köteles vagyok holléti információk szolgáltatására. Minden negyedévre, minden egyes napra kötelező megadnom a rendszeres tevékenységeken és az éjszakai szálláshelyem mellett egy 60 perces idősávot, amikor elérhető vagyok tesztelésre.

Ha egy nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportoló 12 hónapon belül megvalósítja 3 elmulasztott teszt és/vagy elmulasztott bejelentés bármely kombinációját, akkor doppingvétséget követ el. Bár ennek semmi köze a tiltott anyag vagy módszer használatához, mégis súlyos (és néhány esetben) akár igazságtalan következményekkel járhat ez az adminisztrációs hiba.”

„Sajnos, az én esetemben is ez történt, külső körülmények miatt. Ezért jelenleg holléti mulasztással kapcsolatos doppingvétség gyanúja miatt eljárás van folyamatban ellenem. A jogi képviselőm és csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy bebizonyítsa, az ellenem regisztrált mulasztások nem önhiba miatt történtek.

Kijelentem, hogy elkötelezett híve vagyok a tiszta sportnak, és sosem használtam semmilyen tiltott anyagot. Kemény munkával és kitartással vívtam ki magamnak az olimpiai indulást érő kvótát, valamint a helyemet a nemzetközi elitben. Erre bizonyítékként szolgálnak a rendszeres laborvizsgálatok eredményei, illetve az összes mintavételem, amiket versenyeken, otthon, edzésen és edzőtáborokban adtam egész pályafutásom alatt. Az elmúlt 12 hónapban 8 alkalommal teszteltek, kivétel nélkül mindegyik eredményem negatív lett.

A holléti információval kapcsolatban minden sportolónak, így nekem is figyelmesen kell eljárni. A vélelmezett holléti mulasztások ellenére nem hibáztam abban, amiért a nemzetközi doppingellenes program létrejött és működik.

A folyamatban levő eljárás és a jogi védekezés sikere érdekében a történtekkel kapcsolatban nem kívánok további nyilatkozatot tenni.”

A Nemzeti Sportnak nyilatkozott Tallár Ákos, aki Kun Anna jogi védelmét látja el. Az ügyvéd, sportjogász a sportlap megkeresésére elmondta: az eljárás az olimpiáig lezárul, továbbá Kun Anna jelenleg nincs eltiltás alatt.

A lap hozzátette: Kun Anna egyéni kvótát szerzett a párizsi olimpiára, és a szabályok értelmében azok az országok, amelyek nem szereztek csapatban indulási jogot az adott fegyvernemben, a kontinensenként kiosztható két-két kvóta egyikére pályázhatnak. Az európai kvóták egyikét Kun Anna szerezte meg, míg a másik az észt Nelli Differtnek jutott.

Amennyiben Kun doppingvétségét megállapítják, illetve eltiltják, a rangsorban következő indulhat Párizsban, aki nem más, mint Muhari Eszter.

Boczkó Gábor szövetségi kapitány  a lapnak kiemelte: nagyon sajnálják az esetet, és bíznak Kun Anna ártatlanságában, illetve felmentésében, miként abban is, hogy részt vehet a párizsi olimpián. Hozzátette: amennyiben viszont eltiltják, minden tőlük telhetőt elkövetnek annak érdekében, hogy idővel zökkenőmentesen visszatérjen majd a pástra.

„A kvalifikációs rangsorban valóban Muhari Eszter áll a harmadik helyen az európai kvóták szűkített listáján, ám arról, hogy egy esetleges eltiltás esetén Eszter utazhat-e Párizsba, a Nemzetközi Vívószövetségnek kell hivatalos nyilatkozatot kiadnia” – nyilatkozta Boczkó.

Vívásban a párizsi olimpia csapatversenyeire a magyarok közül a női és férfi kardozók, továbbá a férfi párbajtőrözők szereztek kvótát, így a csapatok három-három tagja egyéniben is pástra léphet majd. Női tőrben Pásztor Flóra, férfi tőrben Dósa Dániel, női párbajtőrben pedig Kun Anna jutott kvótához.

Rovatok