Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok kikérik maguknak, nem áll szándékukban zavart kelteni az olimpián

2024. április 7., vasárnap 11:37

A Kreml elfogadhatatlannak minősítette Emmanuel Macron francia elnök állítását, miszerint Oroszország hamis információk terjesztésével próbál zavart kelteni az idei párizsi olimpián. Csütörtökön, az olimpiai vizes központ átadóján Macron azt állította, hogy Moszkva azt a narratívát terjeszti, miszerint Franciaország nem képes a játékok megtartására, ami ezenkívül még hatalmas biztonsági kockázattal is jár.

Macron felhívta a figyelmet az orosz dezinformáció veszélyeire az idei olimpia ideje alatt, majd hozzátette, hogy országa készen áll a rendezéssel járó kihívásokra.

„Nem kételkedem” abban, hogy Oroszország célba veszi majd a játékokat, „többek között hamis információ terjesztéssel” – mondta Macron, a közelgő nyári olimpiára épülő legnagyobb sportlétesítmény, az Aquatic Centre felavatásán.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, mindezeket alaptalan vádaknak nevezte, és teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja a francia köztársasági elnök kijelentését. Hozzátette, ez jellemző a nyugat vádaskodásaira, amelyek soha nincsenek alátámasztva megfelelő bizonyítékokkal.

A nyugati országok régóta gyanúsítják azzal Oroszországot, hogy folyamatosan konfliktust próbál szítani téves információk terjesztésével. Az elmúlt hónapokban Párizs azzal is megvádolta Oroszországot, hogy manipulálni próbálja a közvéleményt az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban a közösségi médiában.

A világ legjobban várt eseményének biztosítására irányuló erőfeszítéseket nem csak Oroszország ukrajnai háborúja, hanem az Izrael és a Hamász közötti gázai konfliktus is megnehezíti.

Borítókép: Az ideiglenes Eiffel-torony Stadion a strandröplabda otthona lesz az olimpián (Fotó: Chesnot/Getty Images)

Rovatok