Index Vakbarát Hírportál

Leadta nevezését az Európa-bajnokságra, visszatér olimpiai bajnokunk

2024. április 24., szerda 14:13

41 évesen is keresi a kihívásokat az olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok Vajda Attila, aki most benevezett a szegedi SUP Európa-bajnokságra.

Peking C-1 1000 méteres olimpiai bajnoka négy évvel ezelőtt alapította meg Kiskunlacházán saját egyesületét, amely elmondása szerint napról napra fejlődik.

„Március óta vízen vagyunk és evezgetünk, de olykor az időjárással is meg kell küzdenünk. Lehetőségeinkhez mérten egész jól sikerült a téli felkészülés, illetve a magunk módján a tavaszt is át tudtuk vészelni eddig. Egész sokat voltunk vízen a gyerekekkel, szépen fejlődgetünk. Vannak kitűzött céljaink erre az évre, amelyek megvalósításához eddig egészen jó irányba haladunk” – nyilatkozta Vajda Attila.

Az egykori klasszis kenus úgy látja, a SUP-nak nagy jövője van, ezért egyesületükben szeretnének nagy hangsúlyt fektetni az egyre népszerűbb szakágra. Vajda Attila gyakran maga is deszkára áll, mert szerinte elveszítené a hitelességét, ha csak a partvonalon adná az utasításokat, és egyáltalán nem versenyezne.

Ha szeretném oktatni, akkor elengedhetetlen, hogy olyan belső érzéseket átéljek én is, amelyeket utána könnyebben át tudok adni. Nyilván ez is olyan, mint a kajakozás vagy a kenuzás, tehát vannak egyedi technikák, sajátosságok. Olyan alapokat kell elsajátítanom, amelyeket az oktatás során át tudok majd adni a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt

– magyarázta.

A Vajda SE versenyzői, Vajda Attila és Dr. Németh Zoltán a hosszútávra, a technikai számra, valamint a 200 méteres sprintfutamra neveztek a június 12–16. közötti szegedi ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu & SUP Európa-bajnokság előtt.

„Furcsa lesz visszatérni a Maty-érre, főleg úgy, hogy az utolsó emlékeim versenyzési szempontból olyanok voltak, hogy győzelem felé hajtott a vágy. Most inkább csak egy jó szereplést próbálok magamból kihozni, mivel nekem ez még egy nagyon ismeretlen terep. Nem merek nagy elvárásokat támasztani magammal szemben, az egyesület szempontjából szeretnék egy olyan tudást felhalmozni, amivel többek tudunk majd lenni a régióban. Izgalmas lesz, nagyon várom, ugyanakkor kicsit furcsa lesz azzal a kettősséggel együtt élnem, hogy úgy fogok versenyezni, hogy tudom, reális esély az első helyre nem lesz” – fogalmazott Vajda Attila.

A 22 év után Magyarországra visszatérő Európa-bajnokság különlegessége lesz, hogy most először lesz SUP szakágban is verseny, írja a Kajak-Kenu Sport.

Rovatok