Index Vakbarát Hírportál

Furcsa doppingügybe bukott bele a magyar vívó

2024. május 14., kedd 17:53

Doppingvétség miatt két évre eltiltották a versenyzéstől a párbajtőröző Kun Annát, így nem indulhat a párizsi olimpián.

A 28 éves vívó április 5-én jelentette be közleményben, hogy a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás miatt eljárás zajlik ellene.

A párizsi olimpiai kvótát kiharcoló párbajtőröző – a világranglista negyedik helyezettje – azzal követett el doppingvétséget, hogy tizenkét hónapon belül háromszor sikertelenül próbáltak meg tőle mintát venni.

Kun Anna kedden a Nemzeti Sportot tájékoztatta arról, hogy ügyében a meghallgatásra múlt héten került sor, végül pedig két évre tiltották el, melynek kezdete május 10. Az eljárás és maga a döntés érthetően megviseli a világbajnoki hatodik helyezett sportolót, ezért – egyelőre – csak a Nemzeti Sportnak juttatta el a nyilatkozatát:

Borzasztóan dühös vagyok magamra és a rendszerre, és csalódott vagyok a döntés miatt. Ameddig a lehetőségeim engedték, keményen küzdöttem magamért és az igazamért. Bíztam benne, hogy sikerülhet, még akkor is, amikor voltak, akik már lemondtak rólam a kevés esély miatt. Nem akartam veszni hagyni azt a rengeteg munkát, kitartást és áldozatot, amelyet ebbe a huszonkét évbe belefektettem. Harcoltam és hittem az utolsó pillanatig, azonban sajnos ezúttal nem sikerült nyernem. Holléti mulasztásokkal kapcsolatos doppingvétséget állapítottak meg nálam, ami két év eltiltással jár. Egyáltalán nem érzem igazságosnak ezt a döntést, és úgy gondolom, hogy a figyelmetlenség miatt elkövetett hibám nem egyenlő a büntetés mértékével. Sosem használtam semmilyen tiltott anyagot vagy módszert, rengeteg teszt és laboreredmény van rá bizonyítékként. A döntéshozó testület sem a tisztaságomat kérdőjelezte meg, de sajnos a szigorú szabályok miatt így döntött. Elképesztően sajnálom, hogy csalódást okoztam mindenkinek, aki segített és támogatott egész karrierem alatt. Sosem gondoltam volna, hogy így érhet véget a pályafutásom, hiszen egy ekkora törés után nem biztos, hogy valaha fogok még pengét a kezemben. Hosszú folyamat lesz ennek a feldolgozása. Új fejezet kezdődik az életemben, tele bizonytalansággal, időre és nyugalomra van szükségem. A történtekkel kapcsolatban szeretnék időt kérni a sajtó képviselőitől, ezért további nyilatkozatot az ügyben egyelőre nem adok.

Női párbajtőrben Kun egyéni kvótát szerzett, ugyanakkor eltiltása ellenére is vélhetőleg lesz magyar versenyző a párizsi olimpián ebben a számban is, mivel azon országok képviselői közül, akik csapattal nem szereztek kvótát, Európából két vívó kerülhet az ötkarikás mezőnybe, márpedig az ebben a rangsorban első Kun Anna mögött az észt Nelli Differt következik, közvetlenül utána pedig Muhari Eszter, így a felszabadult hely neki járna.

Rovatok