Index Vakbarát Hírportál

Remekeltek a magyarok Csengcsouban

2024. június 16., vasárnap 22:31

A magyarok második helyen végeztek Dél-Korea mögött, három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel térhetnek haza.

Az MTI jelentése szerint Martinek János szövetségi kapitány szerint várakozáson felül szerepeltek a magyar öttusázók a kínai Csengcsouban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Nem számítottam arra, hogy ennyien dobogóra állnak majd, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Senki sem számított ilyen sikerre, sem itt, sem otthon. Rendkívül pozitív, hogy az utolsó, még lovaglással rendezett világbajnokságon ilyen kiemelkedő eredményt értünk el

– mondta az MTI-nek.

A magyarok három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel második helyet vívták ki maguknak az éremtáblázaton, szorosan a dél-koreaiak mögött, ezt pedig úgy sikerült elérni, hogy a magyar csapat női váltóban és vegyes váltóban nem is indult.

A női váltó indulása már az elutazás előtt eldőlt, míg a vegyes váltó esetében Martinek János azt nyilatkozta, hogy az egyéni versenyek után senkiben nem volt már elég energia. Utólagosan úgy tűnik ez volt a helyes döntés jónak bizonyult a döntés, mivel a lovaglást végül eső miatt elmaradt.

Aranyérmes lett a Bőhm Csaba, Szép Balázs és Demeter Bence összeállítású férfi csapat, valamint a Guzi Blanka, Erdős Rita és Bauer Blanka alkotta női együttes is.

A világbajnokságon a dobogósok szerezhettek párizsi kvótát, de csak akkor, ha korábban még nem volt nekik. Bőhm Csaba, már a tavalyi Európa Játékokon megszerezte magának a részvételt biztosító kvótát, most az ezüstérmes Szép és Guzi, valamint a bronzérmes Erdős is csatlakozhat hozzá a nyári játékokon.

A magyarok így öt olimpiai kvótával rendelkeznek, ugyan Gulyás Michelle most sikertelen lovaglása miatt ezúttal a 18. helyen végzett, Bőhmhöz hasonlóan már tavaly, a krakkói Európa Játékokon megszerezte a kvalifikációt.

Az olimpián azonban nemenként csak két versenyző indulhat egy-egy országból, így ha több kvótát szereznek, az adott szövetségnek kell döntenie arról, kik mehetnek az ötkarikás tornára. Még az is benne van a pakliban, hogy a hétfői olimpiai kvalifikációs ranglistáról további magyar versenyzők is nevezhetővé válnak.

Martinek János azt nyilatkozta, hogy a saját elvei szerint elkészíti a javaslatát, amelyet a szakmai bizottság szerdán készül megtárgyalni, majd az elnökség hozza meg a végső döntést.

Rovatok