Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az amerikai sportlegenda

2024. június 19., szerda 11:29

Szerettei körében, békésen hunyt el 93 éves korában az amerikai baseball-legenda, a tizenkétszeres Aranykesztyű-díjas Willie Mays.

93 éves korában meghalt Willie Mays, legendás baseballjátékos, aki a sportág minden területén tündökölt, és az 1954-es világbajnokságon drámai fogást mutatott be – írja a CNN

Mays „békésen és szerettei körében” hunyt el – közölte fia, Michael Mays.

Megtört szívemből szeretnék mindenkinek köszönetet mondani azért a rendíthetetlen szeretetért, amelyet az évek során tanúsítottak iránta. Ti voltatok az élete 

– tette hozzá a fia. 

Willie Mays egy amerikai profi baseball-centerjátékos volt, aki 23 szezont játszott a Major League Baseballban (MLB), Észak-Amerika egyetlen első osztályú profi baseballbajnokságában. A valaha volt egyik legnagyobb játékosként tartották számon. 

A Say Hey Kid becenéven ismert mezőnyjátékos átlagon felüli ütőerővel rendelkezett, miközben futásban, dobásban is kiválóan teljesített. A New York Giants és a San Francisco Giants csapatában 660 hazafutást ért el, ami korának második legjobbjának számított Babe Ruth mögött.

A középpályás Mays négy szezonban vezette a nemzeti bajnokságot, összesen 12 Aranykesztyűt nyert.

Megrendülve értesültünk a Hall of Famer Willie Mays haláláról, aki sportágunk történetének egyik legizgalmasabb, mindenre képes játékosa volt

– búcsúzott az MLB a legendás játékostól az X-en. 

Az alabamai Westfieldben született Mays sokoldalú sportoló volt. 1948-ban csatlakozott a Birmingham Black Barons of the Negro American League-hez, később a Giants igazolta le, akikkel debütált az MLB-ben, majd 1951-ben elnyerte az Év Újonca díjat. 1954-ben megszerezte a National League legértékesebb játékosának díját, amely a csapatot világbajnoki címhez vezette. Az 1954-es World Series első meccsében szerzett váll feletti elkapása minden idők egyik leghíresebb baseballjátékának számít.

Pályafutása végén visszatért New Yorkba, miután 1972-ben a New York Metshez igazolt szezon közben, majd visszavonult a csapat 1973-as világbajnokságon való részvétele után. Az évtized hátralévő részében a Mets edzőjeként dolgozott, majd később az elnök és a vezérigazgató különleges asszisztenseként ismét csatlakozott a Giants csapatához.

Mayst 1979-ben beválasztották a Baseball Hírességek Csarnokába, 2015-ben pedig megkapta az Elnöki Szabadság Érdemrendet. 

(Borítókép: Willie Mays. Fotó: Bettmann / Getty Images)

Rovatok