Index Vakbarát Hírportál

Női váltónk bronz-, férfi váltónk ezüstérmet nyert az öttusa Európa-bajnokságon

2024. július 8., hétfő 20:08

Bronzérmet nyert a Guzi Blanka, Eszes Noémi páros a női váltók hétfői versenyében a budapesti öttusa Európa-bajnokságon. Később a Bereczki Richárd, Koleszár Mihály páros ezüstérmet nyert a férfi váltók versenyében.

Az első számban nyolc páros küzdött az érmekért és a helyezésekért a BOK Csarnokban, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában és a Puskás Aréna, valamint a Papp László Sportaréna közötti szoborparkban kialakított központi versenyterületen.

A magyar női váltó a vívásban egyformán szerepelt, 10-10 győzelmet aratott és 11-11 vereséget szenvedett, a 20/22-es eredménnyel ötödik volt az első szám után. A magyarok a medencében a 2x100 métert 2:04.89 perc alatt teljesítették, ez ugyancsak az ötödik legjobb eredmény volt, ugyanakkor három előttük végző páros csupán pár századdal vagy tizeddel úszott gyorsabban, ami pontszámban nem is jelentett különbséget.

A lovaspályán egy hibával és hat másodperces időtúllépéssel mentek végig a magyarok - Guzi Blanka lova húzta le az első akadályt -, ezzel ebben a számban is ötödikek lettek. A párizsi olimpiára készülő versenyző pár perccel később azt mesélte, nem nagyon örült Merkúrnak, mert ezt a lovat nem igazán szeretik az öttusázók, de gyakorlásnak jó volt, hogy vele kellett megbirkóznia. Emlékeztetett rá, éppen azért vállalta az Eb-szereplést, hogy versenykörülmények között gyakorolhasson és úgy érezte, tudatosan ment végig a pályán.

A bónuszvívásban nem szerzett pontot a hazai páros, de a kombinált szám előtt már így is negyedik volt, igaz, az akkor harmadik németektől 33 másodperces lemaradással. Zárásként a váltótagoknak, a korábbiakhoz képest valamelyest enyhülő melegben egyenként 3x600 métert kellett futniuk két-két lövészettel megszakítva. Eszes némileg felzárkózott a 39 másodperccel korábban rajtoló, a brit-német éllovas duóról lemaradó olasz versenyzőre, majd a váltás után Guzi gyorsan utolérte ellenfelét, a második körében, megelőzte, aztán pedig simán lehagyta őt. Az összetett számban 12:55.72 perccel a magyarok teljesítettek a legjobban.

Az aranyérem a briteké, az ezüst a németeké lett.

A férfiak ezüstérmet szereztek 

Az első napon a nők után, illetve részben azzal párhuzamosan bonyolították le a férfiak váltóját: ebben hat duó küzdött az érmekért.

Számukra úszással kezdődött a nap, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában a magyar kettős 1:50.94 perccel teljesítette a 2x100 métert. Ezzel a harmadik helyen állt, de aztán a BOK Csarnokban rendezett vívásban 24 győzelemmel és 16 vereséggel az olaszokkal holtversenyben a legjobb volt, így már a második volt.

A lovaspályán Koleszár egy, Bereczki két akadályt levert, emellett volt még egy másodperces időtúllépés is, a 278 pont ötödik helyet ért ebben a számban, összesítésben pedig egy pozíció rontást.

A kombinált számnak – melyben mindegyik váltótagnak 3x600 métert kellett futnia két lövészettel megszakítva a Puskás Aréna szoborparkjában –, harmadikként vágott neki Bereczki, az olaszok és az ukránok mögött, előbbiektől 21, utóbbiaktól kilenc másodperccel lemaradva. A váltásig megközelítette ukrán ellenfelét, majd Koleszár már az első körében előzött. Egy darabig együtt futott az ukránnal, de aztán leszakította, így végül fölényes második helyet harcolt ki. Az összetett számban a magyarok 11:50.56 perccel a legjobbak voltak.

Eredmények, női váltó, Európa-bajnok

  1. Nagy-Britannia (Emma Whitaker, Alexandra Bousfield) 1350 pont
  2. Németország (Annika Zillekens, Rebecca Langrehr) 1343
  3. Magyarország (Guzi Blanka, Eszes Noémi) 1327

Eredmények, férfi váltó, Európa-bajnok:

  1. Olaszország (Matteo Cicinelli, Giorgio Malan) 1442 pont
  2. Magyarország (Bereczki Richárd, Koleszár Mihály) 1431
  3. Ukrajna (Olekszandr Tovkaj, Pavlo Timoscsenko) 1422

(MTI) 

Rovatok