Index Vakbarát Hírportál

Utolsó helyről rajtolva fantasztikus magyar Európa-bajnoki arany született Budapesten

2024. július 14., vasárnap 18:46

Ilyesmit legutóbb 1987-ben vitt véghez a Fábián László, Mizsér Attila, Martinek János összetételű magyar öttusacsapat, amikor a franciaországi Moulins-ben az első szám után az utolsó helyen állt a magyar trió, és végül innen indulva megnyerte a világbajnokságot. Vasárnap ugyanezt véghez vitte a mixváltóban Erdős Rita és Koleszár Mihály: az utolsó, nyolcadik helyről indulva Európa-bajnok lett a két magyar fiatal!

Nem indult jól a mieinknek a vegyes váltók küzdelme a budapesti öttusa Európa-bajnokság utolsó napján. A vívásban Erdős Rita és Koleszár Mihály 14 győzelem mellett 18 vereséget könyvelt el, ezzel az első tusa után hetedik volt a magyar staféta.

Következett a lovaglás, amelyben a lehetséges 300 pontból csak 269-et teljesítettek a mieink, hetedikek lettek, az összesítésben pedig visszaestek utolsónak, méghozzá jókora hátránnyal a többiek mögött.

Hála istennek, az úszásban kiemelkedtek a magyarok, mindketten száz métert teljesítettek, és 1:58.56 perces összidővel megnyerték ezt a számot. Igaz ugyan, hogy még így is a nyolcadik helyről vágtak neki a kombinak, de már csak 36 másodperc hátrányban az élen álló svájciaktól.

No de Erdős és Koleszár nem ismert lehetetlent.

A hazai közönség biztatásától feltüzelve szinte repült Rita, a Trion SC pentatlonistája a Puskás Aréna szoborparkjában a 40 fokos trópusi hőségben. És nemcsak repült, de remekül is lőtt, és amikor útnak indította társát, Koleszár Mihályt, Misi már a harmadik helyről vágott neki a hajrának. A KSI 22 éves öttusázója szinte nem is tudott hibázni a lőállásban, és az utolsó ötös sorozat után már akkora előnnyel kezdte el az utolsó etapot, hogy biztosra lehetett venni a győzelmét. 

A végén már nem is kellett sietnie, jókora előnnyel elsőnek ért célba.

Ez a győzelem sebtapasz a fájdalmaimra, arra, hogy nem kerültem be az olimpiai csapatba

 – nyilatkozta Erdős Rita az M4Sport riporterének, majd hozzátette, hogy édesapjának köszöni elsősorban a győzelmet, mert ő segített neki lelkileg helyrejönni.

Rita fantasztikusat futott és lőtt, nagyon boldog vagyok, hogy a csodálatos közönségünknek nem kellett Európa-bajnoki győzelem nélkül hazamenni a Puskás Aréna szoborparkjából– tette hozzá Koleszár Mihály. 

Öttusa Európa-bajnokság, a vegyes váltó végeredménye

1. Magyarország (Erdős Rita, Koleszár Mihály) 1372 pont

2. Olaszország 1360

3. Litvánia 1358

Rovatok