Index Vakbarát Hírportál

Egyéniben ausztrál, csapatban holland győzelem Szilvásváradon

2024. szeptember 8., vasárnap 15:15

Sorozatban hetedik diadalát aratva Boyd Exell nyerte a Szilvásváradon rendezett négyesfogathajtó-világbajnokságot, csapatban pedig a holland hármas védte meg a címét. A magyar trió ötödik lett, legjobbja, Dobrovitz József pedig a 13. helyen végzett.

Az akadályhajtás során bóják között kellett szlalomozniuk a fogatoknak a közel telt házas Lipicai Lovasközpontban, minden verőhibáért három hibapont járt, a 187 másodperces limitidő túllépéséért pedig másodpercenként további fél pont.

A vasárnapi zárószám előtt harmadik helyen álló Bram Chardon hibátlan hajtással próbált nyomást gyakorolni a két előtte álló riválisára. Az amerikai Chester Weber ezt nem is bírta el, ugyanis két labdát is levert, így holland ellenfele megelőzte őt. A másfél évtizede szinte verhetetlen Boyd Exellt viszont nem lehetett kizökkenteni. Az ausztrál hajtónak ugyan négy verőhiba is belefért volna, de csak egy labda esett le a bójáról, így fölényesen nyerte meg sorozatban hetedik vb-címét, számolt be tudósításában a Magyar Távirati Iroda.

A csapatversenyben Bram Chardon és Koos de Ronde verőhiba nélküli hajtásával a hollandok az élen maradtak, az elmúlt nyolc vb-ből hetedszer győztek. Az ezüstérem a németeké, a bronz az ausztráloké lett.

Magyar szempontból Dobrovitz József nyújtotta a legjobb teljesítményt, ugyanis egyetlen verőhibája sem volt, így csupán a limitidő túllépése miatt kapott 5,39 hibapontot. Ezzel a teljesítményével egy pozíciót javítva legjobb magyarként 13. lett.

„Fantasztikus élmény volt ilyen közönség előtt versenyezni. Az akadályhajtásban éppen a legidősebb, legrutinosabb lovam döntött úgy, hogy nem akar átmenni a hídon, ebből alakult ki az időtúllépés” – értékelt elégedetten a 2004-ben csapatvilágbajnok vecsési hajtó.

A másik két csapattagnak, ifj. Dobrovitz Józsefnek és a kilencszeres világbajnok Lázár Zoltánnak a 17-es, összetett akadállyal gyűlt meg a baja, előbbi végül egy, utóbbi két labdát is levert. Ez azt eredményezte, hogy csapatban maradtak ötödik helyen a magyarok, míg egyéniben ifj. Dobrovitz a 17., Lázár pedig a 18. lett.

„Ritka ilyen fantasztikus közönség előtt versenyezni, köszönettel tartozunk, hogy ennyien kilátogattak. Olyan fenomenális élmény volt, amit soha nem felejtek el. A 17-es akadályig kézben tartottam a futamot, közel voltam, hogy verőhiba nélkül teljesítsem, ezért vagyok egy kicsit csalódott. Ott megilletődött a két első lovam, és szétestek. Bár ott még fent maradt a labda, de kezdtünk lassulni, majd a 19-esben a bal első ló rálépett a bójára” – mondta a kettesfogathajtásban csapatvilágbajnok ifj. Dobrovitz. Hozzátette, a lehetőségekhez képest nem ért el rossz eredményt, mégis kissé csalódott, mert a maratonhajtásban jobb szokott lenni, mint hetedik.

Az 51 éves Lázár Zoltán arról számolt be, hogy a 17-es akadályban a jobb hátsó lova megijedt, a közönség felhördült, ettől pedig szétesett a fogat, és már nem tudta újra összerántani.

„Mindennap hajszál választott el a jobb szerepléstől. Nem vagyok csüggedt, elvégre ez volt az ötödik és valószínűleg az utolsó hazai vb-m, az előző négyen sikerült dobogóra állnom. Most tudtam, hogy nem leszek világbajnok, de azért van bennem hiányérzet. Eredménycentrikus sportolóként magamra kell erőltetni azt, hogy élveztem ezt a vb-t, ahogy szerettem volna” – fogalmazott Lázár Zoltán.

A csak egyéniben érdekelt magyar indulók közül Papp János a 25., a szilvásváradi ménest képviselő Váczi István a 27., az ugyancsak teljesen hazai közönség előtt szereplő ifj. Galbács Ferenc a 28., a mezőny legfiatalabbjaként Juhász Péter a 30., Galbács Ferenc a 34., míg Tóth-Simon Sándor a 35. helyen fejezte be a vb-t.

Négyesfogathajtó-világbajnokság 2024, Szilvásvárad

egyéni:

csapat:

Rovatok