Index Vakbarát Hírportál

Nincs vége az olimpiai bokszbotránynak, még mindig várja pénzjutalmát a magyar sportoló

2024. szeptember 13., péntek 20:53

Nem kapta meg a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) által beígért prémiumát a 2024-es párizsi olimpián résztvevő magyar ökölvívó, Kovács Richárd.

A párizsi ötödik helyezésemért ígért prémiumból, a tízezer dollárból [3,6 millió forint – a szerző] eddig nem láttam semmit. Ami némileg meglepő, hiszen az IBA-vezetés szavahihető. De elakadt valahol az idei belgrádi Európa-bajnoki bronzérmemért a tőlük nekem járó ötezer dollárom (1,8 millió forint) is

– mondta a 63,5 kg-os súlycsoportjában ötödik helyezett olimpikon a Borsnak adott interjúban. 

Kovács Richárd az olimpián ötödik helyet ért el, azonban nemcsak ezzel került a sajtó kereszttüzébe, hanem nagy port kavart megjegyzésével is, miszerint Hámori Lucához hasonlóan ő is szeretné megkapni a harmadik pozícióért járó prémiumot, vagyis nagyjából 31 350 000 forintot. A közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy őt nem sohasem érdekelte a pénz, az igazságtalanság azonban igen.

Mindezt azután „követelte” a tanárként tevékenykedő sportoló, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség úgy döntött, kiegészíti Hámori Luca díjazását az olimpiai bronzéremért járó összegre. A dolog pikantériája az, hogy Hámori a negyeddöntőben vereséget szenvedett az algériai Imane Heliftől, így lényegében ugyanazt a helyezést érte el, mint Kovács, csak férfi honfitársánál jelentősen több prémiumot fizettek neki (az ötödik pozícióért 15 675 000 forint összeg jár).

Később a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt is megszólalt a témában, aki egyetértett Kovács Richárd kritikájával.

„Teljesen igazat adok Ricsinek. Elhamarkodott döntés született, nem szabad diszkriminálni a sportolókat. A kérdést később kell megbeszélni” – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

Az ügyben egyelőre nincs újabb fejlemény, de Kovács újabban ismét a pénzjutalom elmaradásáról beszélt. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) által beígért prémiumhoz még mindig nem fért hozzá.

Rovatok