Index Vakbarát Hírportál

Rapport Richárd is bemutatkozott a budapesti sakkolimpián, újra győzött a két legjobb magyar csapat

2024. szeptember 13., péntek 06:43

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel, de az első nappal ellentétben már nem hibátlan teljesítménnyel folytatta szereplését csütörtökön a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia második fordulójában.

Az első kör százszázalékos teljesítménye után a másodikban már mindkét együttesnek nehezebb dolga volt, de a sikerek így sem forogtak veszélyben: a férfiak Salvador után Perut 3,5–0,5-re, míg a nők Puerto Ricót követően Ecuadort ugyancsak 3,5–0,5-re múlták felül, számolt be tudósításában a Magyar Távirati Iroda.

A szerdai nyitófordulóban a többi éljátékoshoz hasonlóan pihenő Rapport Richárd szép győzelemmel mutatkozott be, ugyanis világossal a hetedik sorig tolt gyaloggal okozott megoldhatatlan problémát perui ellenfelének. Három társa közül a negyedik táblán Gledura Benjamin sötéttel a középjátékban kerekedett dél-amerikai riválisa fölé, akinek pontatlanságait tökéletesen használta ki. A másik két asztalnál Berkes Ferenc világossal remizett, míg az orosz születésű Szjugirov Szanan sötéttel a végjátékban váltotta győzelemre a gyalogelőnyét.

Az esélyes csapatok közül India 4–0-ra verte Izlandot, az Egyesült Államok szintén 4–0-ra múlta felül Szingapúrt, Kína 3,5–0,5-re nyert Chile ellen, míg a címvédő Üzbegisztán 3,5–0,5-re győzte le Egyiptomot.

A nőknél ezúttal az éltáblás Gaál Zsóka kapott pihenőt, a helyén Hoang Thanh Trang sötéttel nagyszerű diadalt aratott, a középjátékban szép manőverezéssel hamar áttörte ecuadori vetélytársa védelmi vonalát. A harmadik és negyedik táblán Papp Petra sötéttel, illetve a szerdai maratoni sikerét követően Lázárné Vajda Szidónia világossal a végjátékban gyalogelőnyt kiharcolva diadalmaskodott. A világos bábukat vezető Terbe Julianna viszont hiába szerzett jelentős előnyt már a megnyitásban, elszalasztotta a győztes lépéseket, így remire rontotta az állását.

A nőknél a két nagy favorit közül Georgia 3–1-es diadallal folytatta menetelését Montenegró ellen, India pedig ismét egy táblán remizve 3,5 pontot gyűjtött Csehországgal szemben. A címvédő Ukrajna alaposan megszenvedett Litvániával, melyet végül 2,5–1,5-re múlt felül.

A magyar B csapatok a papírformát érvényesítve szintén második diadalukat aratták: a férfiak Skóciát 3–1-re, míg a nők Izlandot 3,5–0,5-re verték. Az U25-ös együttesek viszont ebben a körben már nehéz ellenfelet kaptak, és mindkettő alulmaradt, a férfiak 3–1-re a 11. helyen kiemelt lengyelekkel, míg a nők 4–0-ra a kilencedikként rangsorolt spanyolokkal szemben.

A 45. sakkolimpia pénteken 15 órától a harmadik fordulóval folytatódik. A svájci rendszerű, 11 fordulós viadal jövő vasárnap zárul, az egyetlen szabadnap jövő kedden lesz.

Sakkolimpia, 2024, Budapest, 2. forduló:

férfiak:

Magyarország–Peru 3,5–0,5

Magyarország B–Skócia 3–1 (a magyar csapat: Kozák Ádám, Bánusz Tamás, Antal Gergely, Papp Gábor)

Lengyelország–Magyarország U25 3–1 (a magyar csapat: Kántor Gergely, Krstulovic Alex, Juhász Ágoston, Karácsony Gellért)

A 3. forduló párosítása:

nők:

Ecuador–Magyarország 0,5–3,5

Magyarország B–Izland 3,5–0,5 (a magyar csapat: Mihók-Juhász Barbara, Lakos Nikoletta, Karácsonyi Kata, Terbe Zsuzsanna)

Spanyolország–Magyarország U25 4–0 (a magyar csapat: Sulyok Eszter, Gombócz Zsófia, Nandin-Erdene Davaademberel, Sipos Stefánia)

A 3. forduló párosítása:

Rovatok