Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a perverz sakkvilágbajnok egyik áldozata: 30–40 évet kellett volna kapnia

2024. szeptember 18., szerda 06:53

Több mint tíz éven keresztül küldözgetett szexuális, obszcén leveleket fiatal sakkozó lányoknak pornográf képekkel és használt óvszerekkel a lett világbajnok és sakknagymester, Andrejs Strebkovks. Miután ez kiderült, a szövetség öt évre eltiltotta a versenyzéstől, de egyik áldozata, a svéd Anna Cramling Bellón szerint ez kevés, minimum 30–40 év járna a zaklatónak, hiszen áldozatai sokszor még kiskorúak voltak.

A 43 éves lett sakknagymestert és világbajnokot, Andrejs Strebkovst bűnösnek találták legalább 15 női játékos szexuális zaklatásában, akik közül néhányan még kiskorúak voltak.

A nagymester obszcén leveleket küldözgetett női sakkozóknak (nagyrészt oroszoknak), amikhez pornóújságok kivágásait vagy több esetben használt óvszert csomagolt. 2009 és 2021 között űzte törvénytelen játékait Strebkovs, majd a Meduza orosz független hírportál oknyomozó írása után 2,5 évvel fény derült a tetteire. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) fel is függesztette a világbajnokot, nem indulhat öt évig semmilyen versenyen.

A Bildnek megszólalt az egyik áldozat, Anna Cramling Bellón, aki jelenleg a svéd csapat tagjaként a budapesti sakkolimpián tartózkodik. Édesanyjával és három csapattársával együtt képviseli a skandináv országot az eseményen. Édesapja Juan Manuel Bellón Lopez spanyol nagymester, a női csapat kapitánya. 

Az apa legutóbbi, egy sakkpodcastban tett kijelentései a címlapokra tették Bellónt, ugyanis elmondása szerint a 22 éves lánya egyike azoknak a nőknek, akiket Strebkovs az elmúlt években zaklatott. 

Ez undorító, ez őrület

– mondta a spanyolsvéd FIDE-mester a Sjakksnakk podcastban, először kommentálva az ügyet. Bár nem említette kifejezetten Strebkovs nevét, nyilatkozatai mégis egyértelműek voltak. 

Nagyobb büntetést követel

„A legrosszabb az volt, hogy másnak adta ki magát, amikor a leveleket küldte. Kinyitottam a levelet, és azt hittem, hogy egy barátomtól jött” – mondta Anna Cramling Bellón.

Ez beteges. Teljesen elborzadtam, és azt gondoltam »miért kapok ilyet?«

– tette hozzá. A levelek időpontja körülbelül négy-öt évvel ezelőtt volt.

A szövetség szerint Strebkovs több mint tíz éven keresztül többször zaklatta a női játékosokat obszcén üzenetekkel. Olyan pletykák is keringenek, hogy tisztességtelen eszközökkel szerezte meg a nemzetközi mester címet.

„A FIDE nem tolerálja a sakkozóközösségen belüli zaklatás vagy visszaélés semmilyen formáját, különösen, ha kiskorúakról van szó” – mondta Arkagyij Dvorkovics FIDE-elnök, amikor bejelentette az eltiltást.

Legalább 30–40 évet kellett volna kapnia. Öt év túl kevés. Nem értem, mi történt

– mondta a fiatal nő a podcastben, akit rajongók milliói követnek a YouTube-on és a Twitchen. „Ennek a férfinak megvolt ezeknek az embereknek a címe, és valami undorítót küldött ezeknek a fiatal lányoknak. Ez borzalmas” – fakadt ki.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok