Index Vakbarát Hírportál

Végleg letenné a fakanalat, az élsportra koncentrálna a magyar ranglista első helyezettje

2024. szeptember 20., péntek 11:49

Mindössze hat éve dartsozik, de már megmérkőzött az aktuális világelsővel, világbajnokkal, sőt leget is nyert ellene, most hétvégén pedig élete eddigi legnagyobb megmérettetésére készül hazai közönség előtt Jehirszki György, aki a Hungarian Darts Trophyn léphet tábla elé, és írhatja tovább a magyar darts történetét. A 41 éves sportoló ugyan nem tekinthet élsportként a dartsra, mivel az ehhez szükséges feltételek még nem adottak számára, ezért főállásban szakácsként dolgozik, de reméli, hogy néhány éven belül változik a helyzet.

A magyar ranglista első helyezettje, Jehirszki György azon négy magyar dartsozó egyike, akinek lehetősége adódik a péntektől vasárnapig zajló PDC Hungarian Darts Trophyn, az MVM Dome-ban tábla elé lépni a világ legjobb játékosai ellen. A 41 éves dartsozó mindössze néhány éve űzi a sportágat, hobbiból lett számára hivatás a darts, és reményei szerint hamarosan kizárólag az élsportra hagyatkozhat – mint főállás –, de eddig még nagyon hosszú az út.

2018 környékén kezdtem el dartsozni, korábban is szerettem dobálgatni a nyilakat, de csak hobbiszinten, baráti társaságban. Aztán néhány évvel ezelőtt elkezdtem egyre többet gyakorolni, otthonra vettem egy profi felszerelést, táblát, aztán elindultam kisebb versenyeken, de az eredmények igazán a tavalyi év végén és idén tavasszal kezdtek el egyre jobban jönni. 2023 végén megnyertem a magyar dartsligát, amely egész éven át tartó versenysorozat, 128 játékos indul rajta, és közülük sikerült a legjobb eredményt elérnem

– kezdte visszaemlékezését eddigi rövid, de annál sikeresebb pályafutásáról Indexnek adott interjújában Jehirszki György, akit a Hungarian Darts Trophy előtt kérdeztünk szeretett sportágáról, jövőbeli céljairól. A 41 éves dartsozó kiemelte, idén hatalmas lehetőséget kapott, hogy a PDC European Tour sorozat lengyelországi állomásán elindulhatott – vagyis pontosabban kvalifikált –, és az aktuális világbajnok Luke Humphries ellen mérkőzött. Jehirszki ugyan kikapott az angol sztártól, de leget lopott tőle, méghozzá 11 nyilas kiszállóval, amely a legmagasabb szinten is megsüvegelendő teljesítmény.

„Pályafutásom meghatározó pillanata volt a Humphries elleni mérkőzés, hirtelen a világbajnok ellen játszottam, ott volt előttem személyesen, pacsiztunk és játszottunk, szinte hihetetlen volt az egész. Ennek ellenére sikerült koncentrálnom, büszke voltam a teljesítményemre, és Humphries is elismerően bólintott, ami nagyon jólesett nekem. Átestem a tűzkeresztségen, és most jöhet az újabb megmérettetés, méghozzá hazai közönség előtt, amit nagyon várok már” – utalt ezzel Jehirszki György arra, hogy első alkalommal léphet tábla elé az évről évre hatalmas érdeklődés övezte Hungarian Darts Trophyn, amely első napjának délutáni programjára lesz hivatalos.

De egy meccsnél sokkal többről szól Jehirszki kapcsolata a dartscal.

A 41 éves, főállásban szakácsként dolgozó Jehirszki György – mindenkinek csak Gyurka – reményei szerint néhány éven belül végleg leteheti a fakanalat, és a dartsra koncentrálhat mint élsport. Ehhez viszont még több kimagasló eredményt kell elérnie, és stabilan hozni azt a teljesítményt, amivel kiharcolta, hogy jelenleg ő vezeti a magyar ranglistát. Pedig ahogy korábban említettük, csak néhány éve űzi a dartsot. De ez pont egy olyan sport, ahol nem annyira számít a kor, sőt.

Nem gondolom azt, hogy még bőven időben lennék, azért 41 éves elmúltam, de igaz, hogy közel sem akkora a hátrányom a riválisokkal szemben a korom miatt, mint bármely más sportágban. Hobbiból hivatás lett nekem a darts, szeretném újra és újra átélni azokat a különleges pillanatokat, mint például a Humphries elleni lengyelországi mérkőzés, és tovább öregbíteni a magyar darts hírnevét. Mert úgy gondolom, jó úton jár a magyar darts, de ahhoz, hogy kizárólag erre koncentrálhassak, eredmények és további szponzorok kellenek, mivel – ahogyan rengeteg más sportág – ez sem olcsó mulatság.

Jehirszki hozzátette, hétköznapokon délután 3 órakor teszi le a fakanalat, utána apaként funkcionál, gyermekeit fuvarozza iskolából uszodába, majd esténként két-három órát áll a tábla előtt, és gyakorol – mert máshogy nem megy. A dartsban elengedhetetlen a folyamatos edzés, gyakorlás, különben komoly hátránya lesz a riválisokhoz képest, ezt pedig nem engedheti meg magának.

A Humphries elleni mérkőzésen kívül több olyan eredményem van, amire büszke vagyok, ilyen például a kilencnyilas legem, amit 2022 végén, éppen Bezzeg Nándor ellen dobtam. Érdekesség, hogy a magyar darts 30 éve íródó történelmében mindössze öt kilencnyilas leget dobtak versenykörülmények között, enyém ebből az utolsó. A hétvégi Hungarian Darts Trophy után természetesen nem áll meg az élet, sőt akkor kezdődik csak igazán, mivel jövő hét keddtől kezdődik a WDF Európa-bajnokság Somorján, nagyon büszke vagyok arra, hogy a magyar válogatott tagja lehetek. Majd októberben jön a magyarországi WDF World Masters verseny, amelyen egyben kvalifikálni is lehet majd a WDF-világbajnokságra. Nagy álmom oda kijutni, és mindent meg fogok tenni azért, hogy ez sikerüljön is

– tekintett előre Jehirszki György, aki nagyon izgatott a közeljövőt illetően, és mint azt mondta korábban, azért dolgozik, gyakorol nap mint nap, hogy elérjen arra a pontra, ami megengedi számára, hogy letegye a fakanalat, és élsportként űzhesse a dartsot.

A WDF World Masters egyébként a legrégebbi nemzetközi dartsviadal, amelynek 1974 óta íródik a történelme. Eddig egyetlen kivétellel csak Angliában rendezték, az egyetlen kivétel pedig két évvel ezelőtt volt, akkor Hollandiában zajlott a megméretés.

Ez az első alkalom tehát, hogy nem klasszikus nagy dartsnemzet rendezheti. A rangját mutatja, hogy a legtöbb valamire való PDC-bajnoknak volt jelentős eredménye World Mastersen, két évvel ezelőtt például Luke Littler nyerte az ifjúsági fiúversenyt. Mivel a PDC nem indít külön női világbajnokságot, a nőknek a WDF-világbajnokság mellett ez a másik igazán rangos és fontos viadal.

A közeljövő magyar érdekeltségű dartsversenyeinek menetrendje:

Rovatok