Index Vakbarát Hírportál

Az FBI körözi a drogbáróvá vált kanadai olimpikont

2024. október 18., péntek 19:05

Gyilkosságért és drogcsempészetért is körözi az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) Ryan Weddinget, a 2002-es téli olimpián is részt vett kanadai sportolót. A hatóságok 50 ezer dollárt (18,5 millió forint) nyomravezetési díjat fizetnek annak, aki információval tud szolgálni a drogcsempész hollétét illetően.

Nem lehet átlagosnak nevezni a kanadai olimpikon, Ryan Wedding életútját. A 2002-es, Salt Lake City-ben megrendezett téli olimpiai játékokon még snowboardosként képviselte hazáját, azonban ma már az FBI körözi négy ember megölésének, egy drogkartell vezetésének és több száz tonna kokain csempészetének vádjával – írja a CNN.

Az FBI 50 ezer dollár nyomravezetői díjat fizet annak, aki információval tud szolgálni a jelenleg is szökésben lévő drogbáróval kapcsolatban.

A vád szerint Wedding bűnszervezete segítségével évente 60 tonna kokaint csempészett Kolumbiából Mexikón át egészen Kanadáig, ahol szintén körözik. A 16 gyanúsított közül már csak négy maradt szabadlábon, ezek egyike maga a volt sportoló.

A 46 éves drogbárót 2010-ben egyszer már rács mögé csukták, azonban szabadulása után folytatta drogcsempész-tevékenységét, és már a hírhedt Sinaola-kartell védelmét élvezi.

Csakis magát okolhatja, hogy drogcsempésszé és gyilkossá vált

– mondta Martin Estrada amerikai ügyész.

Az amerikai hatóságok szerint a bűnszervezet két kanadai állampolgár meggyilkolásáért felelős, ezt egy ellopott kábítószer-szállítmány megtorlásaként követték el. Emellett további két ember halála is hozzájuk köthető. A hatóságok azt is nyilvánosságra hozták, hogy a nyomozással összefüggésben kokaint, fegyvereket, lőszert, készpénzt, és több mint három millió dollárnyi kriptovalutát foglaltak le.

Az FBI által is vezetett nyomozást Giant Slalom-műveletnek keresztelték el. Wedding ebben a versenyszámban vett részt a korábban említett 2002-es téli olimpián, ahol a 24. halyen végzett. 

Rovatok