Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb az esély, hogy Budapest dobogós helyen végez a 2024-es versenyben

2016. december 8., csütörtök 10:58

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadta Budapest második körre benyújtott pályázatát a 2024-es olimpiára és paralimpiára, és úgy döntött, hogy a magyar főváros jövő februárban benyújthatja a harmadik pályázatát is, írja az MTI.

Ez a szenzációs bejelentés annak fényében már nem is akkora meglepetés, hogy egy ideje már csak három ország (város) versenyez azért, hogy melyik legyen az a három, amelyek közül Limában 2017 szeptemberében kiválasztják a 2024-es olimpiai rendezővárost. Hát, innen kiesni már tényleg nagy bravúr lenne.

Pedig az év elején még tényleg élesnek látszott a verseny: öt város is pályázott (na jó, négy, mert Hamburg decemberben hátrált ki belőle), hogy ő rendezhesse a 2024-es olimpiát, sőt tavaly még hét város jött szóba, de előbb Boston és Berlin zárkózott el, így a komolyan vehető jelöltek száma öt maradt: Los Angeles, Párizs, Budapest, Hamburg és Róma. Az utóbbi kettő azonban 2016-ban népszavazáson úgy döntött, inkább kihagyja a lehetőséget.

Ennek a három városnak most úgy kell végigmennie a hivatalos protokoll szerint, hogy annak már valójában nincs is értelme. Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője most az MTI-nek ezért azt emelte ki, hogy a NOB ezzel a döntéssel harmadszor is alkalmasnak minősítette Budapestet a nyári játékok megrendezésére. 

A pályázat vezetője szerint a NOB ezúttal is „tökéletesen alkalmas városnak” minősítette Budapestet, amely így egyenrangú versenytársa a világ legismertebb városai közé tartozó Párizsnak és Los Angelesnek, s a magyar főváros egyenlő esélyekkel küzd vetélytársaival a 2024-es olimpia megrendezéséért zajló küzdelemben”.

Ez azt is jelenti, hogy Párizs és Los Angeles második körös pályázati anyagát is elfogadta a NOB.

Fürjes Balázs szerint minden magyar ember büszke lehet arra, „amit közösen elértünk. Fürjes hangsúlyozta, Budapestet ma nagyon komolyan veszik a NOB-ban, ez nagyon komoly elismerés Magyarországnak, pozitív hír rólunk a nagyvilágban, de a pillanatnyi öröm után azonnal folytatni kell a kemény munkát”. Hozzátette: 10 hónap van még hátra a limai döntésig, ezt az időszakot alázattal és kitartással kell végigdolgozni.

„Szükség van az összefogásra, a közös munkára, mert csak így lehet esélyünk a világ legnagyobb és leggazdagabb városai közé tartozó Párizzsal és Los Angelesszel szemben” – mondta Fürjes. Kiemelte: a pályázat második köre már múlt idő, most már a harmadik körös anyagon kell dolgozniuk, s az előttük álló feladatokkal törődni.

Ebben a versenyben Budapest az igazi alternatíva, a valódi lehetőség arra, hogy megmutassuk, az olimpia nem csak a világ legnagyobb és leggazdagabb városainak kiváltsága. Egy közepes méretű város is képes kiváló játékokat rendezni takarékosan, ésszerű méretben, megtérülően, különleges hangulattal” – jelentette ki Fürjes Balázs, aki példaként említette az 1992-ben „kirobbanó sikerrel” olimpiát rendező Barcelonát, valamint korábbról Stockholmot, Helsinkit és Amszterdamot.

Rovatok