Index Vakbarát Hírportál

Elsőnek a meghiúsult budapesti olimpiára tervezett atlétikai stadiont építhetik meg

2017. április 21., péntek 12:24

Megjelent a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. közbeszerzési felhívása a Budapest Atlétikai Stadion tervezésére. A IX. kerületbe, a Kvassay zsilip melletti telekre (a VITUKI volt telepén ) felhúzandó létesítményre nyílt tervpályázatot hirdettek.

Mint ismert, a kormány annak ellenére, hogykihátrálta 2024-es olimpia mögül, elhatározta, hogy felépíti az olimpiára tervezett létesítményeket.

A kiírásban azzal indokolják a stadiont, hogy a „kormány célja a hazai verseny-, utánpótlás- és szabadidősport számára magasabb színvonalú szolgáltatások nyújtása, az olimpiai felkészülés sportszakmai feltételeinek megfelelő biztosítása, továbbá egyes sportágak elterjedésének és hozzáférhetőségének javítása az állami tulajdonú sportinfrastruktúra-fejlesztések megvalósítása révén.”

A kiírásban azt írják, hogy a legalkalmasabb tervezőt akarják kiválasztani, hogy „az Atlétikai stadion tervei magas építészeti minőségben, a jelen és távlati funkcionális igényeket messzemenőleg kiszolgáló módon, a rendelkezésre álló időbeli és pénzügyi lehetőségek között készüljenek el.

A tervpályázat eredményeként kiválasztott tervezővel Kiíró tervezési megbízást kíván kötni az Atlétikai stadion megvalósításához szükséges tervdokumentáció elkészítésére vonatkozóan.”

A győztes tervért 10 milliót fizetnek, és az összes terv megvásárlására 25 milliót fordítanak. „A Bírálóbizottság megfelelő színvonalú pályaművek beérkezése esetén a teljes rendelkezésre álló összeget kiadja, és törekszik arra, hogy 1 győztes pályázót hirdessen ki,” de ha nem tetszik egy terv sem, akkor eredménytelennek kiálthatja ki a pályázatot a dr. Szeneczey Balázs elnökölte (Budapest Főváros Önkormányzata), továbbá Tóth Csaba társelnök, Szűcs Balázs (Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata), Pásztor József (Magyar Építész Kamara),  Krizsán András DLA (Magyar Építőművészek Szövetsége), Skardelli György, Finta Sándor, Iványi Bálint alkotta testület.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy a kinézett 15 hektáros területet a Magyar Állam már 2014-ben 16,55 milliárd forintért megvásárolta. 

Rovatok