Index Vakbarát Hírportál

Olimpiai éremhez juthat Magyarország a sportvilágot megrengető doppingbotrány miatt?

2024. április 24., szerda 15:05

Pár napja robbant a hír, hogy a 2021 nyarán rendezett tokiói olimpián hat érmet nyert kínai úszók közül többen annak ellenére is rajtkőre állhattak, hogy az ötkarikás játékok előtt pozitív teszteket produkáltak. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azt állítja, hogy az említett sportolók ártatlanok, ám ha utólag kizárnák őket, akkor Magyarország neve mellé beírnának egy újabb megszerzett olimpiai érmet.

A harminctagú kínai úszócsapatból huszonhárman produkáltak pozitív doppingmintát, mégis ott lehettek Tokióban. A Dagbladet című norvég lap úgy értesült, hogy a WADA is tudott a pozitív mintákról, mégsem tiltotta el a lebukott sportolókat. A szervezet azt állítja, hogy a begyűjtött mintákat nem lehetett leadni, mert azok „szennyezettek” voltak.

A 23 úszó szervezetében a trimetazidin – amely az állóképességet és a vérellátás hatékonyságát növeli – alacsony koncetrációban volt jelen. Az érintett úszók több mintát is produkáltak, melyek a negatív és a pozitív tartomány között ingadoztak, ami a WADA szerint szintén bizonyítja az ártatlanságukat – írja az Infostart.

A kínai úszók 3 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel zárták a tokiói ötkarikás játékokat. A mi szempontunkból a legfontosabb, hogy Csang Jü-fej aranyérmet nyert 200 pillangón a női mezőnyben, és ha utólag kizárnák, akkor a negyedik helyen végző Kapás Boglárka évekkel a tokiói olimpia után megkapná a bronzérmet.

A magyar női 4 × 200 méteres gyorsváltóváltó pedig a hetedik helyről a hatodikra ugrana előre, amennyiben a kínai váltó eredményét törölnék a jegyzőkönyvekből.

Rovatok