Index Vakbarát Hírportál

Magyarországot négyen is képviselik a sanghaji olimpiai kvalifikáción!

2024. május 15., szerda 13:43

Sanghajban május 16–19. között rendezik majd meg az olimpiai kvalifikációs sorozat első fordulóját, ahol ott lesz a selejtezőre készülő négy magyar sportoló: Szarvák Csenge (B-Girl Csenge) és Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature) a breaktánc, Tusnády Nimród Sebestyén a sportmászás, míg Kempf Zoltán (Kempf Zozo) a BMX freestyle sportágban méretik meg magukat. A következő, egyben utolsó felvonás június 20. és 23. között Budapesten lesz, az utcai sportok olimpiai fesztiváljának a Ludovika Campus ad majd helyet.

Az olimpiai kvalifikációs sorozaton 464 sportoló küzd majd az olimpiai részvételért, Budapesten pedig több mint 150-en biztosíthatják helyüket a párizsi olimpiára. A sportolók Sanghajban és Budapesten maximum 50-50 pontot szerezhetnek BMX freestyle-ban, sportmászásban és breaktáncban, ez alapján dől majd el az olimpiai kvóták felosztása.

A gördeszka pontozása eltér majd ettől, a pontok egyharmadát korábbi versenyeken osztották ki, míg a maradék kétharmadot Sanghajban és Budapesten gyűjthetik be a sportolók.

Az olimpiai kvalifikációval kapcsolatos előzetes elvárásokról a magyar versenyzők is megszólaltak, Kempf Zoltán, a BMX freestyle képviselője készen áll már a kihívásra.

Nagyon megtisztelőnek érzem, hogy képviselhetem Magyarországot az olimpiai kvalifikációs sorozaton! Mindent megteszek, hogy 110 százalékos teljesítményt nyújtsak

– mondta a BMX-es Kempf a MOB honlapján.

A breaktáncos Lobontiu Menotti Noris hasonlóan lelkes. „Egyelőre kicsit izgulok, de biztos vagyok benne, hogy király lesz. Már csak pár nap van hátra, de én készen állok a kvalifikációs sorozatra!”

A szintén breaktáncos Szarvák Csenge elmondta, milyen hosszú utat járt be, hogy idáig eljusson, majd hozzátette: „Remélem, hogy minél többen csatlakoznak majd az online közvetítéshez, és élik át velünk együtt az olimpiai kvalifikáció élményét!”

A sportmászó Tusnády Nimród is megosztotta a véleményét, már alig várja, hogy elkezdődjön az első forduló.

Nagyon várom a versenyt. Sokat edzettem és fejlődtem az elmúlt időszakban, úgyhogy mostantól egyetlenegy dologra kell odafigyelnem: hogy élvezzem és megéljem az eseményeket.

Csütörtöktől vasárnap a sportvilág Sanghajra figyel, de természetesen nem csak a helyszínen lehet szurkolni a magyar résztvevőkért: az eseményeket közvetíti az M4 Sport, illetve az olympics.com honlapon bárki élőben követheti, vagy akár utólag is visszanézheti a történteket.

Június 20. és 23. között a budapesti Ludovika Campuson tartott második forduló pedig számos élményt kínál majd a sporton kívül, a zene, kultúra és egyéb művészetek szerelmesei is megtalálhatják majd a számításaikat.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat sanghaji állomásának

programja magyar idő szerint:

május 16. (csütörtök):

május 17. (péntek):

május 18. (szombat):

május 19. (vasárnap):

(Ajánlókép: Kempf Zoltán BMX freestyle-os bemutatót tart a szabadstílusú BMX, breaktánc, gördeszka, sportmászás olimpiai kvalifikációs versenyről szóló sajtótájékoztatón a budapesti Erzsébet Skateparkban 2024. április 9-én. A versenyt június 20. és 23. között tartják a Ludovika Campuson. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Rovatok