Index Vakbarát Hírportál

Emberfeletti teljesítmények, drámai bukások – folytatás Budapesten

2024. május 20., hétfő 09:07

Napra pontosan egy hónap múlva Budapesten folytatódik a show: az olimpiai kvalifikációs sorozat (OQS) első, sanghaji állomása drámai, ugyanakkor elképesztően látványos döntőket hozott mind a négy sportágban. A kvótákat június 20. és 23. között osztják ki a legjobbak között a Ludovika Campuson.

Egy sor, sokszor valószínűtlennek tűnő teljesítményt láthatott a sanghaji helyszínt zsúfolásig megtöltő szurkolósereg, így például a sportmászás gyorsasági (speed) számában az indonéz Veddriq Leonardo és a kínai Vu Peng folyamatosan 5 másodperc alatt teljesítette a 15 méteres magasságot – az indonéz pedig a döntőben 4.88 alatt repült fel a csúcsra, századmásodpercekkel gyorsabban vetélytársánál, így ő lett az első – számolt be helyszíni tudósításában a Magyar Olimpiai Bizottság.

A zárónapon a másik két műfaj összetett versenyében hirdettek eredményt: itt a szabadmászásban és a magassági mászásban gyűjtött pontok alapján némi meglepetésre a dél-koreai Li Dohjun győzött, nem sokkal előzve meg az olimpiai címvédő spanyol Alberto Ginest – a mezőnyben csak nekik sikerült a 15 méteres fal tetejéig feljutniuk a hatperces időkereten belül (ellentétben a gyorsasági számmal, ahol állandó pályát kell teljesíteni, itt az indulók közvetlenül a rajt előtt, alulról, hat percig szemlélhetik a jóval nehezebbre épített terepet, amely ráadásul hatvanfokos szögben dől visszafelé). Az ötszörös világbajnok, a szabadmászásnak az első helyről nekivágó Adam Ondra viszont centikkel a csúcs előtt lecsúszott a fogásról, és ezzel az élről is – végül a harmadik helyig esett vissza a szó szoros és átvitt értelmében.

Gördeszkában a vízszintről előadott trükkökre fókuszáló streetben az amerikai géniusz, Jagger Eaton győzött, majd két órával később a park számban – ahol az ugrások közben előadott kunsztokat díjazzák – bronzérmet szerzett, ami óriási bravúr: a két műfajban, különösen ilyen rövid időn belül egészen elképesztő teljesítmény a legjobbak közé kerülni. Parkban honfitársa, Tate Carew nyert, miután az olimpiai címvédő ausztrál Keegan Palmer az első két futása során bukott, harmadjára viszont sikerült talpon, pontosabban deszkán maradnia, márpedig itt csak a legjobb pontszám számít, így nem kis megnyugvással vette tudomásul, hogy második lett.

A hölgyeknél sosem látott, csupán 0.54 pontos különbség döntött a brazil Rayassa Leal javára a japánok tokiói ezüstérmesével, Akama Lizzel szemben. Az utcai sportok kiszámíthatatlanságát ugyanakkor jól mutatta mindaz, ami az ausztrál Chloe Cowell-lel történt: elsőként jutott a döntőbe, ám ott nem bírta elviselni a nyomást, mind az öt trükkjét elrontotta (egyszer sem sikerült talpon maradnia), így ő már csak Budapesten javíthat.

A mászó számokban a nőknél arra láthattunk példát, hogy szabadmászásban lehet akkora előnyt szerezni, aminek köszönhetően aztán magasságiban már nem feltétlenül kell eljutni a csúcsig. Brooke Raboutou három mászásból szerzett akkora fórt, hogy ezt követően még az is belefért neki, hogy a féltávig biztos fogásokkal teljesített pályán megcsússzon és visszazuhanjon – így is elsőként végzett a műfaj dél-koreai világbajnoka, Szeo Csejun előtt, akinek csupán néhány centi hiányzott a 15 méteres magasság teljesítéséhez.

Bréktáncban a hölgyeknél japán házidöntőt rendeztek, Ajumi győzött, miután mindhárom körben őt látta jobbnak az idősebb bréktáncosokból álló kilencfős pontozóstáb, a férfiaknál viszont elképesztőre sikeredett a végjáték. A holland Lee és a kínai Lithe-ing csatájában az első körben a holland nyert a bíráknál 7–2-re, a másodikban a kínai ugyanilyen arányban, hogy aztán a harmadikban végül a hollandot öt, a kínait négy ítész lássa jobbnak, így ez az egyetlen szavazat döntött.

Folytatás Budapesten, ahol az összes elérhető kvótát kiosztják – hiszen a kvalifikációba mindkét állomás egyformán beleszámít.

A június 20–23-ai második állomáson, a Ludovika Campuson a négy sportág összes világsztárja felvonul újfent, akárcsak a négy magyar induló, Kempf Zoltán (BMX), Szarvák Csenge és Lobontiu Menotti Noris (bréktánc) és Tusnády Nimród (sportmászás) – ráadásul a négy műfaj mellett a 3x3-as kosárlabdát és a teqballt is kipróbálhatja bárki.

Mindenhez mi adjuk a felszerelést, mindenkinek csak magát kell elhoznia – nyilatkozta a sanghaji állomáson Fürjes Balázs, a NOB magyar tagja. – Sporteszközöket és védőfelszerelést adunk, úgyhogy június 20–23-án Orczy-kert. Gyere, csináld, szurkolj, hiszen négy magyar sportolónak is szoríthatunk, hogy ezekben a sportágakban kijussanak a párizsi olimpiára. A belépés pedig mindenkinek, minden programra teljesen ingyenes.

Rovatok