Index Vakbarát Hírportál

Párizs rendhagyó módon jelzi, hogy már csak 50 nap van az olimpiáig

2024. június 7., péntek 10:36

Mivel már csak 50 nap van a nyári olimpiai játékok párizsi megnyitójáig, a szervezők úgy gondolták, hogy erre a világ figyelmét is fel kellene hívni. Éppen ezért újrahasznosított acélból elkészítették a játékokat szimbolizáló öt karikát, és a 30 tonnás építményt felszerelték a francia főváros ikonikus épületének számító Eiffel-torony első és második emelete közé.

A párizsi olimpia szervezői pénteken bemutatták az Eiffel-toronyra szerelt öt olimpiai karikát, mivel már csak 50 nap van a nyári olimpiai játékok kezdetéig. Az újrahasznosított acélból készült gyűrűkből álló szimbolikus alkotást a 135 éves nevezetesség Szajna folyóra néző déli oldalára függesztették ki Párizs központjában – írta meg a CBS.

A július 26-án napnyugtakor kezdődő megnyitóünnepségen sportolók ezrei vonulnak majd fel a francia főváros szívében és a Szajnán közlekedő hajókon egy 6 kilométeres útvonalon.

A párizsi olimpián nem lesz hiány ikonikus helyszínekből.

A La Dame de Fer (A Vaslady) becenévre hallgató torony a július 26. és augusztus 11. közötti párizsi játékokon és az azt követő paralimpián is kiemelt szerepet kap majd. Például a férfi és női röplabdázók a 330 méter magas emlékmű lábánál versenyeznek majd. A mérkőzéseket közel 13 000 szurkoló fogja figyelemmel kísérni a helyszínen, a közeli Champ-de-Marson felállított ideiglenes Eiffel-torony stadionban – ahol amúgy a párizsiak és a turisták is szívesen piknikeznek, vagy éppen innen nézik a július 14-i tűzijátékot.

A párizsi olimpiai és paralimpiai érmeket a toronyból kivett hatszögletű, beágyazott vasdarabokkal készítik el és adják át a nyerteseknek. A Párizs központjában található, rendkívül népszerű nevezetesség iránt a 2024-es játékokra való felkészülés során a látogatók száma ugrásszerűen megnőtt.

Két hatalmas daru segítségével péntek éjjel emelték fel a 30 tonnás szerkezetet, és a torony első és második emelete közé szerelték.

Az olimpiai gyűrűket minden este 100 000 LED-izzóval világítják meg az augusztus 28-án kezdődő paralimpiai játékok alatt, 17 nappal az olimpiai záróünnepség után. A paralimpián 180 ország 4400 sportolója vesz részt 549 versenyszámban és 22 sportágban. Számos sportágat olyan nevezetességek közelében rendeznek majd, mint az Eiffel-torony, Versailles és a Grand Palais.

Rovatok