Index Vakbarát Hírportál

Jó szorosan kell kapaszkodni, hogy a csúcsra jussanak

2024. június 18., kedd 08:27

A sportmászás, a fizikai erőnlétet, a mentális erőnlétet és a stratégiai éleslátást ötvöző sportág lenyűgöző története az olimpiai játékokon való debütálásban csúcsosodott ki. Ez a sport, amelynek során a sportolók különböző nehézségű fogásokkal felszerelt beltéri falakat másznak meg, egy hiánypótló tevékenységből világszerte elismert versennyé nőtte ki magát, amit olimpiai megjelenése még jobban megerősítette jelentőségét. Az idei ötkarikás játékok második lesz az olimpiai szereplést illetően, a kvalifikáció még jelenleg is zajlik, a végső állomás június 20. és 23. között a budapesti Ludovika Campus lesz.

A sportmászás gyökerei a hagyományos sziklamászáshoz vezethetők vissza, amelyet évszázadok óta űznek. A hegymászás, mint a hegymászástól elkülönülő sportág fogalma azonban a 20. század közepén alakult ki. Ebben az időszakban a hegymászók a természetes sziklaformációk rövidebb, nagyobb kihívást jelentő útvonalaira kezdtek összpontosítani, és a hosszú mászásokhoz szükséges puszta kitartás helyett a technikai készségre helyezték a hangsúlyt.

Az 1980-as és 1990-es évek jelentős változást jelentettek, amikor a mászófalak elkezdtek megjelenni az edzőtermekben és a szabadidős központokban. Ezek a mesterséges szerkezetek olyan ellenőrzött környezetet biztosítottak, ahol a hegymászók egész évben gyakorolhattak, függetlenül az időjárási viszonyoktól.

Az első ismert beltéri mászófalat 1964-ben építették az angliai Leeds-i Egyetemen, ami egy új korszak kezdetét jelezte.

A sportmászás mint hivatalos verseny 1985-ben kezdődött az olaszországi Bardonecchiában megrendezett Sportroccia rendezvénnyel. Ez volt az első olyan verseny, ahol a mászókat a nehéz útvonalak meghatározott időn belüli megmászásának képessége alapján értékelték. A Sportroccia sikere megnyitotta az utat a későbbi versenyek és a nemzetközi szervezetek létrehozása előtt.

A Nemzetközi Sportmászó-szövetség (IFSC) 2007-ben alakult meg, a Nemzetközi Versenymászó Tanács (ICCC) és az Union Internationale des Associations d'Alpinisme (UIAA) korábbi erőfeszítéseit követve. Az IFSC döntő szerepet játszott a versenyszabályok egységesítésében és a sportág globális népszerűsítésében.

A 20. század végén és a 21. század elején a sportmászás jelentős népszerűségre tett szert. A mászótermek világméretű bevezetése és a mászóversenyek nagyobb láthatósága hozzájárult a sportág népszerűsítéséhez. Az olyan események, mint az X Games és a különböző világkupa-sorozatok bemutatták az elit hegymászók képességeit, ami tovább fokozta az érdeklődést.

Az olimpiai szerepléséért folytatott kampány a 2000-es évek elején kezdődött. Az érvelők kiemelték a sportág növekvő népszerűségét, a fiatalabb közönség számára való vonzerejét. Többéves lobbizás után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2016-ban bejelentette, hogy a sportmászás bekerül a 2020-as tokiói olimpiára.

A sportmászás a 2020-as tokiói olimpián debütált (amit a koronavírus-járvány miatt 2021-ben tartottak meg). A formátum három szakágat tartalmazott: a nehézségi mászást, a gyorsasági mászást és az ügyességi mászást, a sportolók mindháromban versenyeztek, hogy meghatározzák az összesített győztest. A sportmászás olimpiai szereplése mérföldkövet jelentett, és tükrözte, hogy a sportág a peremtevékenységből globális jelenséggé vált. Ahogy a sportág tovább fejlődik, kétségtelenül további innovációkat és növekvő részvételt fog tapasztalni világszerte.

Az idei olimpiára való bejutást biztosító utcai sportok kvalifikációs sorozata, amely magában foglalja a sportmászást, gördeszkát, BMX freestyle-t és bréktáncot is még korántsem ért véget, az első állomáson Sanghajban mér remekeltek a sportolók, ezután még Budapesten bizonyíthatnak június 20. és 23. között.

A négy sportágban mintegy 450 versenyző indul majd összesen, köztük négyen magyar színekben, és több mint 150-en biztosíthatják még helyüket a párizsi olimpiára. A sportolók májusban, Sanghajban rendezett első, valamint Budapesten, a második, végső állomáson maximum 50-50 pontot szerezhetnek BMX freestyle-ban, sportmászásban és bréktáncban. A gördeszka pontozása eltér majd ettől, a pontok egyharmadát korábbi versenyeken osztották ki, míg a maradék kétharmadot Sanghajban és Budapesten gyűjthetik be a sportolók.

A Ludovika Campuson tartott második forduló nemcsak a sporteseményeknek ad majd otthont, az esemény fesztiváljelleggel és egyéb aktivitásokkal is várja az érdeklődőket, a fellépők között ott van az Animal Cannibals, a Hősök, MC Kemon és Deniz is! Emellett minden utcai sportágat kipróbálhatnak a bátor és vállalkozó kedvű érdeklődők, a szükséges felszerelésről a rendezők gondoskodnak.  

Rovatok