Index Vakbarát Hírportál

Szilágyi Áron nyolcaddöntőbe sem jutott az Eb-n, honfitársai sem jeleskedtek

2024. június 19., szerda 19:08

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron nyolcaddöntőbe sem jutott a bázeli vívó-Európa-bajnokságon a férfi kardozók egyéni versenyében. Ugyancsak szerdán rendezték a női tőrözők küzdelmét is, a nap legjobb magyar vívójaként Kondricz Kata a nyolcadik helyen végzett.

A háromszoros olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes Szilágyi Áron hibátlanul, hat győzelemmel zárta az első szakaszt, a csapattal tavaly világbajnok Gémesi Csanád, valamint Rabb Krisztián pedig öt asszót nyert meg és egyet veszített el – írta összefoglalójában a Magyar Távirati Iroda.

A meggyőző teljesítmény eredményeként a főtáblán az első fordulóban egyik magyarnak sem kellett pástra lépnie. A 32 között búcsúzott Szilágyi, aki a tavaly bronzérmes Enver Yildirimtől kapott ki úgy, hogy eleinte vezetett, de az egyperces szünet után már török előny következett. Yildirim a mérkőzés második felében két-három tussal ellépett, a végén pedig tovább növelte előnyét.

Gémesi és Rabb viszont magabiztos győzelemmel került a nyolcaddöntőbe, ahol azonban mindketten befejezték menetelésüket: előbbit a francia Boladé Apithy, utóbbit az olasz Michele Gallo győzte le.

Rabb 11., Gémesi 12., Szilágyi 17. lett.

A válogatottal tavaly szintén vb-győztes Decsi Tamás hát- és deréksérülés miatt a csoportkörben visszalépett. A magyar szövetség tájékoztatása szerint az egészségügyi stáb kezelésbe vette, és csütörtökre kiderül, tudja-e vállalni a szereplést a vasárnapi csapatversenyben. Amennyiben nem, a tartalék Iliász Nikolász lesz a beugró.

A női tőrözőknél 58-an kezdték meg a csoportkört, melyben Kondricz Kata négy győzelmet aratott és két vereséget szenvedett, Mohamed Aida és az olimpiai induló Pásztor Flóra három sikeres és két vesztett asszóval zárt, Lupkovics Dóra pedig 2/4-gyel fejezte be az első szakaszt. A főtáblán Lupkovics kikapott az első fordulóban, a párizsi játékokra készülő Pásztor viszont simán verte szlovák ellenfelét. A 32 között azonban fordulatos asszóban kikapott a tavalyi Európa Játékokon győztes lengyel Julia Walczyk-Klimaszyktól, akitől a krakkói központú viadalon a fináléban szenvedett vereséget egy éve.

„Mint minden vereség, ez is nagyon megvisel – mondta könnyeivel küszködve Pásztor az M4 Sport helyszíni stábjának. – Próbálom túltenni magam rajta, mert kicsit unom, hogy mindig csak egy kicsi kell ahhoz, hogy elkapjak egy jó vívót. A szezonomat ez jellemezte, hogy jó vívókkal nagyon jó asszókat vívok, nagyon pici hiányzik, de nem tud átfordulni. Nagyon remélem, hogy egyszer azért át fog.”

Kondricz és a 48 éves Mohamed Aida az első fordulóban még nem lépett pástra, a következő körben pedig előbbi magabiztosan legyőzte lengyel ellenfelét, Martyna Jelinskát, utóbbi pedig kikapott a német Leandra Beehrtől. Kondricznak a spanyol Maria Teresa Diaz sem okozott gondot, Walczyk-Klimaszyk azonban már őt is megállította.

Mohamed 20., Pásztor 25., Lupkovics 38. lett.

Ajánlókép: (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Jeorjiósz Kefalasz)

Rovatok