Index Vakbarát Hírportál

A „perzsa gepárd” új határokat feszegethet

2024. június 19., szerda 08:46

Gyorsan növekvő népszerűség, fizikai kihívások, a versenysportok sebessége és stratégiája ötvözve. Ez a sportmászás, az izgalmas sportág, amelyet az idei olimpián érdemes lesz figyelni, Sanghajban már lement a kvalifikációs torna első fordulója, június 20. és 23. között pedig a budapesti Ludovika Campuson dől el, hogy ki juthat ki a párizsi ötkarikás tornára.

A sportmászás mint hivatalos verseny a 20. század végén kezdődött, a sziklamászás szerelmeseinek kalandvágyó tevékenységéből fejlődött ki. Az első elismert sportmászóversenyre 1985-ben került sor az olaszországi Bardonecchiában, ami a sportág strukturált és versenyszerű megközelítésének kezdetét jelentette. A sportmászás felvétele a 2020-as tokiói olimpiára jelentős mérföldkövet jelentett, amely a sportágat globális színpadon mutatja be, és a hegymászók új generációját inspirálja.

Az olimpiáig vezető út kiterjedt lobbizással és a sportág egyetemes vonzerejének bizonyításával járt. Az olimpiai bemutatkozás kombinált formában zajlott, mindhárom sportágban tesztelve a sportolókat, és széles körű elismerést váltott ki, megszilárdítva a sportmászás helyét a jövőbeli játékokon. 

Az idei párizsi olimpián is biztos a helye, a bejutást biztosító kvalifikációs sorozat első állomása Sanghajban volt, a második állomás, ami június 20. és 23. között a budapesti Ludovika Campuson  esedékes – lehetőséget biztosít, hogy a magyar közönség is láthassa a világ legjobb mászóit, és természetesen, hogy a mászok megszerezhessék a helyüket Párizsban.

A világranglista első helyén a kínai Vu Peng van, akinek csúcsra vezető útja szülővárosában kezdődött, ahol egy helyi mászóteremben ismerkedett meg a sporttal. Természetes hajlama a gyorsaságra és a mozgékonyságra hamar kiemelte őt társai közül. Vu szenvedélye a hagyományos kínai kalligráfia, gyakran gyakorolja a kikapcsolódás és a mentális összpontosítás egyik formájaként.

Egy másik híres alakja a sportágnak, az egykori világrekorder, az Indonéziából származó Veddriq Leonardo, a  mászás útjára fiatalkorában lépett rá, szülőföldje, Indonézia zord terepe és hegymászókultúrája inspirált. Leonardo áttörése akkor következett be, amikor megdöntötte a gyorsasági mászás világrekordját, ami a nemzetközi reflektorfénybe repítette. Veddriq ismert a közösségi szerepvállalásáról, gyakran vezet mászóworkshopokat a hátrányos helyzetű indonéziai fiataloknak.

Reza Alipour Shezandifard, akit a „perzsa gepárd” néven ismernek, a gyorsasági mászás világának ikonikus alakja. Az Iránból származó Reza robbanékony sebességének és erőteljes mászóstílusának köszönhetően a sportág elitjébe került. Beceneve, a „perzsa gepárd” villámgyors mászósebességét és iráni származását tükrözi.

A 2017-es világrekordja mérföldkő volt a sportágban, és a gyorsasági hegymászásban a lehetségesnek hitt határokat feszegette.

A vadon élő állatok védelmének szószólója, különösen a súlyosan veszélyeztetett ázsiai gepárdok védelmére összpontosít.

Natalia Kalucka, Lengyelország első számú női gyorsasági mászója folyamatosan bizonyítja rátermettségét a mászófalon. A sportággal a családján keresztül ismerkedett meg, különösen ikertestvére, Aleksandra révén, aki szintén versenymászó. A sporton kívül Natalia szenvedélyesen szereti a környezettudományokat, és tanulmányokat folytat ezen a területen, hogy hozzájárulhasson fenntartható erőforrások kifejlesztéséhez.

Indonézia feltörekvő csillaga, Rajiah Sallsabillah, a 2023-as Ázsiai Játékok bronzérmese, az Indonéziából érkező hegymászó tehetségek új hullámát képviseli, tizenéves korában kezdett tevékenykedni a sportágban, és gyorsan nevet szerzett magának a nemzetközi színtéren.

A 2023-as Ázsiai Játékokon szerzett bronzérme jelentős eredményt jelent karrierje során, emellett sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és sportpszichológiai tanulmányai között, és célja, hogy tudását felhasználva segítsen más sportolóknak a versenystressz kezelésében.

Alberto Ginés López, az ügyességi és nehézségi mászás kombinált versenyszámának regnáló olimpiai bajnoka Spanyolországból származik. Alberto útját az olimpiai aranyéremig az évekig tartó elhivatottság és a sportmászás iránti szenvedély jellemezte, amely már gyermekkorában elkezdődött. 

Alberto tokiói aranyérme történelmi pillanat volt a sportág számára, mivel ez volt az első alkalom, hogy bekerült az olimpiai játékokba. Alberto lelkes olvasó, szereti az irodalmat, gyakran olvas, hogy egy hosszú edzésnap után kikapcsolódjon.

Tusnády Nimród, egy ígéretes magyar tehetség, lenyűgöző teljesítményeivel és gyors felemelkedésével a sportmászó szcéna hullámait veri. Nimród szenvedélye már fiatal korában fellángolt, amit Magyarország gazdag szabadtéri sport- és kalandtörténete inspirált.

Nimród gyorsan emelkedett a ranglétrán, és úgy a nemzeti, mint a nemzetközi versenyeken félelmetes versenyzőként tűnt fel.

A sokoldalúságáról ismert Nimród a gyorsasági és ügyességi mászásban egyaránt jeleskedik, ki is tűzte magának célként, hogy a Budapesten esedékes olimpiai kvalifikációs sorozat második állomásán a maximumot hozza ki magából.

Elkötelezett híve a magyarországi sportmászás népszerűsítésének, és gyakran vesz részt közösségi eseményeken és workshopokon, hogy inspirálja a mászók következő generációját. Emellett szívesen fedezi fel Magyarország természeti tájait, ami tovább táplálja a mászás iránti szenvedélyét.

Figyelemre méltó, hogy szigorú edzésprogramja mellett felsőoktatási tanulmányokat folytat, és a teljes körű fejlődés érdekében egyensúlyt teremt az egyetemi tanulmányai és a sportkarrierje között. 

A világ szeme a sportolókon, ahogy felkészülnek a kvalifikációs sorozat utolsó állomására és az esetleges olimpiai szereplésre. Az utcai sportok – a BMX freestyle mellett ezek közé tartozik még a gördeszka, a bréktánc és a sportmászás is – olimpiai kvalifikációjának második, végső megmérettetését Budapesten rendezik.

A négy sportágban mintegy 450 versenyző indul majd, köztük négyen magyar színekben, és több mint 150-en biztosíthatják még helyüket a párizsi olimpiára. 

A sportolók a májusban Sanghajban rendezett első, valamint a budapesti második, végső állomáson maximum 50-50 pontot szerezhetnek BMX freestyle-ban, sportmászásban és bréktáncban. A gördeszka pontozása eltér ettől, a pontok egyharmadát korábbi versenyeken osztották ki, míg a maradék kétharmadot Sanghajban és Budapesten gyűjthetik be a sportolók.

A Ludovika Campuson tartandó második fordulón izgalmas programokra számíthatnak a látogatók, a fesztivál jellegű kikapcsolódást az Animal Cannibals, a Hősök, MC Kemon és Deniz is biztosítja. Továbbá a szervezők által biztosított felszereléseknek köszönhetően a vállalkozó kedvű résztvevők minden utcai sportban is kipróbálhatják majd magukat.

A magyarok programja a budapesti selejtezőben:

június 20., csütörtök:

12.00: férfi sportmászás, ügyességi (boulder) és nehézségi mászás (lead) selejtező – Tusnády Nimród

június 21., péntek:

10.00: férfi sportmászás, ügyességi (boulder) és nehézségi mászás (lead) selejtező – Tusnády Nimród

14.00: BMX freestyle, park versenyszám, férfi selejtező – Kempf Zoltán

június 22., szombat:

10.00 és 14.00: férfi sportmászás, ügyességi (boulder) és nehézségi mászás (lead) elődöntő

13.00: BMX freestyle, park versenyszám, férfi döntő

15.30 és 18.45: bréktánc, férfi és női selejtező – Lobontiu Menotti Noris és Szarvák Csenge

június 23., vasárnap:

10.30: bréktánc, női csoportkör

13.30: bréktánc, férfi csoportkör

16.45: bréktánc, férfi és női negyeddöntő, elődöntő, döntő

15.30 és 17.35: férfi sportmászás, ügyességi (boulder) és nehézségi mászás, döntő

(MTI)

Ajánlókép: Alberto Gines López olimpiai bajnok lett a 2021-es, tokiói olimpián (Fotó: Cujosi Ueda – Pool/Getty Images)

Rovatok