Index Vakbarát Hírportál

Budapest megmutatja a világnak, hogyan kell ezt csinálni

2024. június 23., vasárnap 09:05

A budapesti Ludovika Campus ad otthont június 20. és 23. között tartott városi sportágak olimpiai selejtezőjének, ahol több magyar versenyző, köztük Kempf Zoltán és Lobontiu Menotti Noris is megmérette magát. A harmadik nap Fürjes Balázsnak az előadásával indult. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja, az esemény irányító testületének társelnöke azt hangsúlyozta ki, hogy megfelelő infrastruktúrát kell kiépíteni a nemzetközi versenyzéshez, továbbá a rendezvény lehetőséget ad a magyar sportolóknak, hogy megtapasztalják az olimpiai és nemzetközi versenyek hangulatát, ami inspirációt jelenthet számukra. Bár a nap nehézkesen indult, a délelőtti időjárás okozta kellemetlenségek ellenére minden akadálytalanul zajlott.

Fürjes Balázs szombat délelőtt előadást tartott a városi sportágak olimpiai selejtezőjéről a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország rendelkezik tapasztalattal az utcai sportesemények szervezésében, hiszen 2019-ben Budapest adott otthont a World Urban Gamesnek. A mostani, Ludovikán tartott rendezvény pedig  nemcsak sportesemény, hanem családi és zenei fesztivál is egyben, amely vonzza a fiatalokat és a családokat.

Pierre Fratter-Bardy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) stratégiai és fejlesztési társigazgatója, megemlítette, hogy a szurkolók nagy része fiatal, a rendezvény pedig különösen őket és családjaikat célozza.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szervezésében németországi, angol, kanadai, francia és japán nagy városok képviselői érkeztek Budapestre, hogy a magyar házigazdák segítségével elsajátítsák a sikeres utcai sportok világbajnokságainak szervezéséhez szükséges ismereteket. A NOB kifejezetten kérte a magyar szakértőket, hogy osszák meg tudásukat és tapasztalataikat a nemzetközi nagyvárosok képviselőivel, így biztosítva, hogy ezek a rendezvények a lehető legmagasabb színvonalon kerüljenek lebonyolításra világszerte.

„NÁLUNK JÓVAL NAGYOBB NEMZETEK KÉPVISELŐI ÉRKEZTEK BUDAPESTRE, AKIK SANGHAJBAN VISZONT NEM VOLTAK OTT, HOGY MEGTANULJÁK TŐLÜNK AZT, HOGYAN KELL ILYEN UTCAI SPORTESEMÉNYT RENDEZNI. A SZOMBATI NAP FELE PEDIG AZZAL FOG TELNI, HOGY NEKIK SZEMINÁRIUMOT TARTUNK ÉS MEGOSZTJUK VELÜK AZ ISMERETEKET. EZ SZERINTEM A TELJESÍTMÉNY ELISMERÉSE ÉS HÁLÁSAK VAGYUNK ÉRTE"

- nyilatkozta az MTI-nek Fürjes Balázs.

Fürjes szerint a magyar sportolóknak meg kell őrizniük eredményességüket a hagyományos sportágakban, ugyanakkor nyitniuk kell az új olimpiai sportágak felé is. Kiemelte, hogy az olimpiai kvalifikációval kapcsolatos tapasztalatok inspirálóak lehetnek a magyar sportolói közösségek és fiatal versenyzők számára.

A kvalifikációs sorozat szombati programja az időjárás miatt kétórás késéssel tudott csak elkezdődni, szerencsére a versenyek akadálytalanul zajlottak a reggeli esőzések ellenére is.

Kempf Zoltán a 11. helyen végzett a BMX freestyle park versenyszám döntőjében. A pénteki selejtezőben az első körében 76,50, a másodikban 82,80 pontot kapott, ami 79,65-ös átlagot eredményezett. Az utolsó utolsó trükkje közben megsérült, azonban ez sem hátráltatta, bejutott a fináléba.

A döntőben a versenyzőknek két kört kellett teljesíteni, de a végső csak a jobb kör számított bele. Kempf első köre hibátlan volt, és 78,60 pontot kapott érte. A második kört idő előtt fejezte be, 50,80 pontot szerezve. Összesítésben a 11. helyen zárt, ezzel nem sikerült olimpiai kvótát szereznie.

Kempf az MTI-nek elmondta, hogy a közönség nagy motivációt jelentett számára. Az első körben tökéletesen teljesített, ami segített neki felszabadultan bringázni a második körben. Bár a szeme alatt lévő sérülés zavarta, és néhány trükköt át kellett terveznie, örült, hogy jól érezhette magát a versenyen.

Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature) sem jutott tovább a legjobb 32 közé bréktáncban. A szombati előselejtezőben négyfős csoportokban versenyeztek a brékesek, egy perc állt rendelkezésükre bemutatni produkciójukat. Noris a hetes csoportban dél-koreai, algériai és kazah versenyzőkkel mérte össze tudását.

A magyar sportolót teltház fogadta a Ludovika Arénában. Elmondása szerint jól érezte magát, és sikerült megmutatnia karakterét, valamint az egyediségét. Noris a 36. helyen végzett, így már biztosan nem szerzett kvótát a nyári játékokra.

Korábban Szarvák Csenge  (B-girl Csenge) a 34. helyen zárta a versenyt. A legjobb 32 bréktáncos a 16 közé jutásért küzdhetett tovább, majd a párbajok győztesei vasárnap a csoportkörben folytathatják a szereplésüket. A selejtező sorozatból a bréktáncosok közül hét-hét sportoló indulhat biztosan a párizsi olimpiára, további kettőt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság oszt ki, egy pedig a rendező országnak jár.

(Index/MTI)

Ajánlókép: Kempf Zoltán a férfi BMX freestyle park versenyének selejtezőjében, a városi sportágak olimpiai kvalifikációjának második állomásán, a budapesti Orczy-kertben

Rovatok