Index Vakbarát Hírportál

A magyarok a legoptimistábbak, míg a szlovénok a leglelkesebbek a térségben

2024. július 25., csütörtök 06:00

A hivatalosan pénteken, az esti megnyitóval kezdődő, és augusztus 11-ig tartó párizsi olimpiát illetően a közép-európai térségben Szlovénia a leglelkesebb ország, ahol az eseményeket figyelemmel követik majd az emberek, leginkább a szerbeket érdekli kizárólag a honfitársak teljesítménye, míg a szerzett aranyérmek számát illetően a magyarok a legoptimistábbak.

A CEPER Kutató, Médiafigyelő és Tanácsadó Zrt. közelmúltban végzett közvélemény-kutatása, amely a közelgő nyári olimpiai játékok iránti érdeklődést vizsgálta, tizenkét európai országban különböző szintű lelkesedést mutatott.

A felmérés rávilágít arra, hogy jelentős eltérések mutatkoznak abban, hogy a különböző országok lakosai hogyan tervezik követni a sporteseményeket, de az kijelenthető, hogy Közép-Európa olimpiai lázban ég.

Szlovénia bizonyult a leglelkesebb országnak, ahol a válaszadók 77 százaléka tervezi szorosan figyelemmel kísérni az olimpiát. Hasonlóan magas az érdeklődés Horvátországban és Montenegróban, ahol a lakosság 75, illetve 68 százaléka tervezi nézni az olimpiai eseményeket.

Ezzel szemben Románia és Ausztria mutatja a legkevesebb érdeklődést a játékok iránt, a románok 53 százaléka és az osztrákok 46 százaléka nyilatkozta, hogy nem nézi majd a játékokat.CEPER Olympics2024 graph1HU

Az eredményekben erős nemzeti büszkeség mutatkozik meg, mivel sok válaszadó kifejezetten akkor tervezi nézni az olimpiai eseményeket, amikor a saját országának sportolói versenyeznek.

Ezt a nézői trendet Szerbia vezeti, ahol a válaszadók 36 százaléka kizárólag a saját országának sportolóira kíváncsi. Szorosan mögötte Lengyelország 35 százalékkal, majd Csehország 31 százalékkal következik, ami azt mutatja, hogy a közönség jelentős részét elsősorban a saját országának résztvevőik érdeklik. Szlovénia, Horvátország és Magyarország is hasonló tendenciát mutat 30, 30 és 26 százalékkal.

Az olimpiai játékok egyet jelentenek az aranyérmek megszerzésével, azonban a megkérdezett országok többsége bizonytalan abban, hogy hány aranyérmet nyerhet a nemzeti csapata. Átlagosan a válaszadók 23 százaléka nem tudott választ adni, de sokan optimisták voltak a kérdést illetően. A 0-tól 10 feletti skálán Magyarország volt az első ország, ahol a válaszadók 16 százaléka 10-nél több aranyérmet várt.

Más országok kevésbé bizonyultak optimistának. Montenegróban a válaszadók 27 százaléka azt várta, hogy országuk nem nyer egyetlen aranyérmet sem, ezt követi Észak-Macedónia 19 százalékkal. Átlagosan a legtöbb ország 3 aranyérmet vár hazájuknak. Ilyen sokrétű elvárás mellett a nyári olimpia meglehetősen izgalmas eseménynek ígérkezik egész Közép-Európa számára.

Ajánlókép: Van sportág, amelyben már meccseket is rendeznek, a többség azonban még készül, de már az olimpiai helyszínen. Az Eline Verstraelen, Lucas Claeyssens összeállítású belga vegyes multihull vitorláscsapat például Marseille-ben (Fotó: Phil Walter/Getty Images)

Rovatok