Index Vakbarát Hírportál

Mindenki ütött mindenkit

2009.07.18. 14:03 Módosítva: 2009.07.18. 14:03

1999 júliusában a bajor készenléti rendőrség igazgatója magyar rendőröknek tartott előadást arról, hogyan szorították vissza a futballhuliganizmust. Utóbbiak biztosan sokat tanultak, bár a botrányok nem nagyon szűnnek. A héten kitettek magukért a ferencvárosiak az Üllői úton és az újpestiek is Bukarestben, igaz, ez a román rendőrök gondja volt, nem a magyaroké.

A tízéves felvételen a bajor rendőrvezető és magyar kollégája is részletesen beszél a szükséges lépésekről, eszközökről. Ebben a bejegyzésben nem az akkor elhangzottakat fejtegetjük, inkább az azóta a hazai stadionokban történt emlékezetesebb rendbontásokat vesszük sorba. A felsorolás nem teljes.

Bede bíró ellen fordult a népharag
Újpesten 2000. március 3.: Újpest–Dunaferr

Az elmúlt tíz évben kevés NB I.-es találkozó szakadt félbe szurkolói rendbontás miatt. Pedig a sportminisztérium néhány nappal az újpesti meccs előtt hirdette meg Szurkolj, ne háborúzz! kampányát. A tavaszi, nagy hidegben lejátszott újpesti meccs aztán nem a játék miatt lett emlékzetes: gyengén futballoztak a csapatok az elvileg rangadón, majd egyre durvábbak lettek a játékosok. Az első félidő hajrájában Bede Ferenc játékvezető előbb kezezésért kiállította Szlezákot (tizenegyest is ítélt, amivel vezetést szerzett a Dunaferr), majd a Jäklbe beleszálló Tamási, aztán a reklamáló Kovács Balázs kapott pirosat. Végül a magából kikelt Várhidi edzőt is a lelátóra küldte Bede.

A játékvezetőt előbb csak szidták a szurkolók, majd a felújítás előtt álló, szétmálló stadion betondarabjait kezdték dobálni. Bede jelezte, megdobták az egyik segítőt, Ring Jánost, ezért félbeszakította a mérkőzést. Ezzel a botrány nem ért véget, kétszáz feldühödött újpesti órákon keresztül várta a székháznál a távozni szándékozó bírót. A kőzápor miatt az Újpest pályáját bezárták a hátralévő tavaszi meccsekre, a lilák a Szőnyi úton játszottak. A három pontot 3-0-s gólkülönbséggel a vendégcsapat kapta, 700 ezer forintot is fizethetett az Újpest.

Az Üllői úti tombolás és a városi legendák
2003. május 30.: FTC–Debrecen

Az elmúlt tíz év legnagyobb szurkolói botránya a legkacifántosabb történet is lett. A hat évvel ezelőtti Üllői úti eseményekről a mai napig városi legendák keringenek, azzal kapcsolatban, ki és miért provokálta ki a példátlan tombolást.

A Fradi az utolsó fordulóban úgy fogadta a Debrecent, hogy egy döntetlennel is bajnok lehetett volna. Lipcseiék nem bírtak a DVSC-vel (0-0), az MTK győzött az Újpest ellen (1-0), így nagy meglepetésre a kékek lettek a bajnokok. A fradisták nem bírták elviselni a kudarcot, a lefújás után a pályára szaladtak. A lelátói kerítés menekülőkapuit az FTC vezetői érthetetlen módon már jóval a befejezés előtt kinyittatták, a berohanók pedig ütöttek mindenkit, akit értek: nagyot kapott a vendégek edzője, Szentes Lázár és a hazai csatár, Tököli Attila is. A tombolók hosszú ideig a székház előtt szidták Várszegi Gábort, az FTC akkori tulajdonosát, majd miután kiszorították őket, a stadionon kívül kukákat, reklámoszlopokat gyújtottak meg, a rendőrökkel vívtak utóharcokat.

A Fradit előbb példásan megbüntették: három zárt kapus meccs mellett az ősz végéig idegenben kellett volna játszania a csapatnak, illetve negyvenmillió forintos pénzbüntetést is kapott, ráadásképp levontak tőle hat pontot. Több fellebbezés, ügyészségi eljárás után a három zárt kapus meccs, illetve a negyvenmilliós büntetés maradt következményként (valamint Szeiler klubfőnök egymilliós bírsága), a levont hat pontot visszakapta a Fradi, amely bajnok lett 2004-ben. Az azóta sem derült ki, mi történt pontosan az Üllői úton. Sokan arról beszélnek, biztonsági cégek közötti háborúskodás zajlott, mások azt sejtetik, a Fradiba beleunt Várszegi készítette elő így a viszavonulását. Ez utóbbi meg is történt, a botrányra való hivatkozással.

Az angol kemény mag esete a Ferencvárossal
2004. szeptember 30.: FTC–Millwall

Amikor az UEFA-kupa első fordulójára a Ferencvárost az angol másodosztályú Millwall-lal sorsolták össze, már lehetett sejteni, hogy sok jó nem fog kisülni a párharcból. A kelet-londoni kiscsapat szurkolói a legfélelmetesebbek közé tartoznak Angliában, ráadásul a klubtörténet első európai kupameccse volt az FTC elleni. Ennek megfelelően több ezren jöttek el a Millwall-lal a budapesti visszavágóra, és már a meccs előtt összecsaptak az egymást kereső táborok több helyen is. Sok angol jegy nélkül érkezett Budapestre, ez is gondot okozott.

A Millwall vezetői arra panaszkodtak, hogy elképesztően ellenséges hangulatban és rasszista bekiabálásokkal telt a meccs, és a biztonságiak bántották szurkolóikat. (A londoniak edzője, Dennis Wise viszont azt mondta, tudták előre, nem fogják őket szeretni, nem volt különösen félelmetes a hangulat, sőt a fradistákat is megtapsolta.) Összecsapások a meccs után is voltak, végül 12 szurkolót állítottak elő a rendőrök. Az FTC a 3-1-es győzelemmel bejutott az UEFA-kupa csoportkörébe, a Millwall ellen történtekért pénzbüntetést kapott az UEFA-tól.

Elkergették Diósgyőrből Reszelit
2004. szeptember 26.: Diósgyőr–Győr

Először tért vissza Miskolcra a DVTK egykori edzője és klubmenedzsere, Reszeli Soós István, és ennek nem örültek a drukkerek. Az akkor már Győrben dolgozó szakember vezetésével a diósgyőri futballcég csődbe ment, Reszeli továbbállt, több száz millió forintos adósságot hagyott maga után. A feldühödött DVTK-szurkolók nem a meccsel, hanem Reszeli folyamatos ócsárlásával foglalkoztak, az edző végül a 36. percig bírta, majd nemcsak a stadionból, hanem rendőri kísérlettel a városból is távozott. A mérkőzés végén 30-40 hazai szurkoló tört be a pályára, egyikük Vincze Gáborra támadt, ezért bátyja, Ottó vett elégtételt egy jól kivitelezett jobbcsapottal. A lefújás után a győri játékosok az öltözőből heccelték mutogatással a hazai drukkereket, akik megpróbáltak betörni a klubszékházba.

Nem csak fenyegetést kapott Bede bíró
2006. május 20.: Újpest–MTK

A bajnokságban magabiztosan vezető Újpest 2-1-re kapott ki a 92. percben esett góllal otthon az MTK-tól. Bede játékvezető a hajrában két újpestit kiállított, ezt nem tudta tolerálni a pályára betörő tizenöt drukker. Az egyikük meglökte, a másikuk meg is ütötte, egy harmadik pedig megkergette Kanta Józsefet. Az Újpest nem játszhatta le utolsó meccsét a Megyeri úton (lásd alább), sőt, ősszel is a REAC-pálya volt az otthona.

Fotósokat is oszlattak
2006. június 3.: Újpest–Fehérvár

Három éve a Fehérvár ellen csak győzniük kellett volna a liláknak, azonban ez nem sikerült a Puskás Stadionban, a vendégek nyertek 3-1-re, a Debrecen pedig megvédte címét. Ezt nem viselték jól a szurkolók, a távozás után, a Stefánia úton tűztek össze a rendőrökkel, a félórás galiba az Egressy, Thököly úton zajlott. A rendőrök alaposságát nem érhette szó: a Magyar Nemzet fotósának a bordája sérült az oszlatás közben, a szintén a munkáját végző blikkes sajtómunkást pedig gázsprayjel fújták le.

Összecsapás Keleten
2007. szeptember 22.: Nyíregyháza–DVSC

Közismert, hogy a debreceni és a nyíregyházi futballszukolók nem szeretik egymást, ennek adta ékes példáját a két évvel ezelőtti összecsapás. A Loki-szurkolókat végigvezették a városon a rendőrök, de többször is próbálkoztak találkozni a helyiekkel. A lovasrendőröket is bevetették, később a debreceniek tiltakoztak az intézkedések ellen. A meccsen sem volt rend: a hazaiak tüzet gyújtottak a lelátón, a vendégek pedig lebontották a kordont, a pályára készültek. Összesen kilenc embert vettek őrizetbe, hatan megsérültek.

Súlyos sérültek Kispesten
2008. július 26.: Bp. Honvéd–Sturm Graz

Csak most fogja igazán megérezni a Bp. Honvéd a tavalyi, Sturm Graz elleni Intertotó-kupamérkőzés hatásait. Az osztrákok már a meccs előtt összetűzésbe keveredtek a Vörösmarty téren, majd a meccsen petárdáztak is. Innentől látták eltérően a történteket a felek. A kispesti vezetők szerint a graziak székekkel támadtak a rendbontókat kiemelni akarókra. A Sturm elnöke viszont arról beszélt, hogy a biztonságiak a rendőrökkel együtt brutálisan, minden indok nélkül ütlegelték, zokniba dugott biliárdgolyókkal támadták az osztrák szurkolókat. Három osztrákot állítottak elő, kilencen kórházba kerültek, ketten súlyosan megsérültek. Az UEFA a Honvédot meszelte el: következő nemzetközi kupameccsét zárt kapuk mögött kell játszania. A kupagyőztes így hiába kapott az Európa-liga harmadik selejtezőkörében neves ellenfelet – a török Fenerbahcét –, a szurkolók ezt nem láthatják a helyszínen.

Mindenki ütött mindenkit
2009. május 29.: Újpest–Fehérvár

A nemrég véget ért bajnokság utolsó fordulójában is a Fehérvárral játszott az Újpest (1-2), és ezúttal a pályán is komoly botrány tört ki. A meccs végén az újpesti Bozsics és a fehérvári Vujovics csapott össze, az utóbbit csapattársa, Andics akarta kiszedni a balhéból. Őt azonban meglökte és megütötte a lilák biztonsági koordinátora. Más is történt: a pályára betörő hazai szurkolókat a rendőrök terelték vissza a lelátóra, a vendégeket pedig a hazai biztonsági szolgálat takarította ki szektorukból viperák és láncok segítségével. Az Újpest szerint eközben öt bioztonsági ember megsérült. Az MLSZ fellebbviteli bizottsága végül három zárt kapus mérkőzésre és egymillió forintra bűntette a klubot.



Rovatok