Index Vakbarát Hírportál

60 ezer kilométert futott életében

2009.07.20. 14:18

1990. július 21-én a Testnevelési Egyetem történetének harmadik díszdoktorává avatták az amerikai sportorvost, Kenneth H. Coopert.

"Ez a nap életem csúcspontja. Velem együtt ünnepel feleségem, Millie Cooper, a fiam, Simon Cooper, a lányom, Dorothy Cooper, valamint ötven munkatársam. Nagyon örülünk a megtisztelő címnek, ígérem, tovább folytatom kutatásaimat, és a Magyar Testnevelési Egyetem törekvéseit tiszteletben tartva dolgozom tovább az emberiség javára."

Ezekkel a szavakkal fogadta a TF új díszdoktora, Kenneth H. Cooper a cím átadását. Az elismerést az egyhetes Nemzetközi Testnevelőtanárok Konferenciájának keretein belül Dr. Istvánfi Csaba rektortól kapta az elsősorban erőnlétmérő tesztjéről ismert amerikai. Coopert az eseményről beszámoló Nemzeti (Nép) Sport a világ leghíresebb sportorvosának mondta. Az eseményen természetesen ott volt Gallov Rezső, az Országos Sporthivatal (OSH) elnöke, helyettes államtitkár, Lukáts Miklós, a Művelődési Minisztérium államtitkára, valamint Rókusfalvy Pál népjóléti helyettes államtitkár is. Helyet foglalt az ünneplők között Kathy White, a "zenés aerobik tudós asszonya".

A sportorvos előtt a NOB-elnököt, Juan Antonio Samaranchot és a FIFA-t vezető Joao Havelange-ot avatták díszdoktorrá a TF-en. A sportlap azt is írta, hogy Cooper fáradhatatlan híve az egészséges életmódra nevelésnek, és "eredményes munkássága folytán az Egyesült Államokban 48 százalékkal csökkent a szívinfarktusban elhunytak száma, miközben hazánkban ez idő alatt 31 százalékkal nőtt." A sportorvos több évtizedes kutatásai során azt állapította meg, a legkisebb mennyiségű mozgás is jó hatással van az emberre, meghosszabbítja életünket.

Életrajz

Kenneth H. Cooper 1931. március 4-én született, Oklahoma City közelében. Apja szájsebész volt, anyja tanár. Már gyerekkorában sportolt, és arról álmodozott, hogy űrhajós lesz. Miután végzett orvosi tanulmányaival, még mindig követte álmait, 1957-ben a légierőhöz került. Tizenhárom évig volt a hadseregnél, illetve a NASA-nál, ez idő alatt segítette az űrhajósok felkészítését és elvégezte a Harvardon a közegészségügyi szakot. 1968-ban kifejlesztette az állóképesség felmérésére szolgáló tesztjét: eredeti formájában a 12 perces futáson minél nagyobb távolságot kell megtenni, az eredményt a nem és az életkor függvényében értékelik. Ugyanebben az évben megalkotta az aerobic gyakorlatait és magát a szót is, az erről szóló könyv bestseller lett. Az egészséges életmódnak akkor lett végleg a híve, amikor 29 évesen, vízisízés közben úgy érezte, szívrohama van. Kiderült, egyszerűen csak túlsúlyos, és formán kívül került. 1970-ben elhagyta a sereget, megalapította a Cooper Intézetet és a Cooper Aerobic Központot. Ezek az intézmények ma már 650 dolgozót foglalkoztatnak. Kenneth H. Cooper 19 könyv szerzője, ezeket 41 nyelvre fordították le, 30 millió példányban keltek el. Több mint ötven országban tartott előadásokat módszereiről, 1970-ben edzéseket vezetett a később világbajnok brazil futballválogatottnak. A most 78 éves Cooper edzésnaplói szerint eddig összesen több mint 60 ezer kilométert futott életében.

Cooper másnap, vasárnap ötszáz érdeklődő társaságában a Normafánál maga is lefutotta az általa megalkotott és róla elnevezett tesztet, vagyis a 2413 métert. Erdetileg gyalogolni szeretett volna (az a táv 4827 méter), de Gallov Rezső, Istvánfi és Jakabházy László OSH elnökhelyettes is futott, így ő is csatlakozott.

"A leggyönyörűbb terep, amelyen valaha is futottam. Szerencsések önök, hogy ilyen csodálatos környezet övezi a fővárosukat. Futott a feleségem, Millie, Simon fiam, Dorothy lányom és az ittlévő ötven munkatársam., Remélem, sok embert ösztönöztünk arra, hogy rendszeresen fusson, és ezáltal jó egészségnek örvendjen."

Így lelkesedett Cooper, futótársa, Gallov OSH-elnök azonban észrevette a kevésbé tökéletes részleteket is.

"Minden héten kellene ilyen vonzó esemény. Gratulálok a szervezőknek, akik két évig munkálkodtak azon, hogy megéljük ezt a szép vasárnap délelőttöt. Kár, hogy a hangosító berendezés elromlott, nem tudtak elég stoppert szerezni, és úgy gondolom, hogy az önteszteléshez jó lett volna egy hatalmas óra, amelyen mindenki megnézi, mikor indult, mikor érkezett. A pályát jelölő szalagok is hiányoztak. Ezek ellenére nagy élmény volt részt venni az eseményen, amely viszonylag olcsó, de hasznos módját kínálja az egészséges életmódnak. Jó érzéssel indulok tovább úszni és teniszezni."

Hétfőre ismét hivatalos program jutott Kenneth Coopernek, aki a már megismert állami vezetőkkel tárgyalt. Többek között azt vitatták meg, hogy a lakosság egészségesebb életmódra nevelésének folyamatában milyen nehézségekre lehet számítani, és hogyan lehet azokat valamiképpen elkerülni, kedvezőtlen hatásukat tompítani. A sportorvos sem tudott azonban biztatóakat mondani, mivel az ő munkáját is nagyon sok kritika érte, például azért, mert a megszokottal ellentétben a betegeknek nem pihenő, kímélő életmdot, hanem mozgást javasolt.

"Később ez már egzisztenciális kérdéssé is vált, mert a Cooper Aerobic Központ eredményes munkája miatt mind kevesebb lett a beteg" – jegyezte meg a sportlap. Cooper ezért azt javasolta, hogy a felvilágosítást kell fokozni, fel kell gyújtani a mozgás iránti vágyat.



Rovatok