Index Vakbarát Hírportál

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lauda ég a Ferrariban

2011.08.01. 17:09

1976. augusztus 1-én a Német Nagydíj első körében a szikláknak csapódott az osztrák Ferrarija, és kigyulladt.

Az ütközésben Niki Lauda fejéről lerepült a sisak, így szinte védtelenül ült a 800 fokos lángokban. Egy percig maradt ott, versenyzőtársai, Arturo Merzario, Guy Edwards, Brett Lunger és Harald Ertl rángatták ki a roncsból.

Hihetetlen, de az akkor már világbajnok pilóta eszméleténél volt, bár életveszélyes égési sérüléseket szenvedett. A teljes koponyája, mindkét karja megégett, az egyik füle majdnem teljesen odaveszett.

Állítólag a kórházban már az utolsó kenetet is feladták neki, annyira rossz állapotban volt. Ennek ellenére túlélte, és 39 nap múlva negyedik lett Monzában az Olasz Nagydíjon.

A bukás nélkül valószínűleg a világbajnokságot is simán megszerezte volna, így az utolsó futamon veszítette el, mert Japánban az óriási esőben nem volt hajlandó versenyezni: túl veszélyesnek ítélte a körülményeket, feladta a futamot, a vb James Hunté lett.

Egy év múlva viszont újra ő nyerte a világbajnokságot, majd 1984-ben még egyet. Ma, 62 évesen a német RTL-csatorna szakkommentátora.

Balesete után a világ legveszélyesebb pályáján, a 23 kilométeres Nordschleifén többé nem rendeztek F1-futamot.



Rovatok