Index Vakbarát Hírportál

Olimpiai bajnok verte a legszebb magyart

2013.08.09. 18:10

A magyar kardozónők közül Várhelyi Anna jutott legtovább a budapesti MOL világbajnokság pénteki versenynapján. Még a vb előtt az Index olvasói őt választották a legszebbnek szavazásunkon.

Előbb német (Sybille Klemm, 15-13), később spanyol (Sandra Marcos, 15-14), majd francia (Beline Boulay, 15-7) riválisát is legyőzte, amivel a legjobb nyolc közé jutott, vagyis mindössze egy győzelem választotta el attól, hogy a harmadik nap is legyen magyar érem.

Olga Harlan azonban a sportág kivételes klasszisa, az ukrán vezeti a világranglistát, már 18 évesen olimpiai bajnok csapat tagja volt Pekingben. Tavaly, Londonban a bronz lett az övé egyéniben.

Várhelyi olyan lendületben volt - Marcos ellen sorsdöntő helyzetben két tust is adott -, hogy ráijesztett, 4-2-re is vezetett, onnan azonban egyenlített az ukrán, és a folytatásban már nem tudta megszorítani sokkal esélyesebb riválisát. 8-7 után folyamatosan lépett el az ukrán, érezhető volt, sokkal nagyobb a rutinja.

A nyolcadik helyezés így is jobb, mint amire előzetesen számítottak. Márton Anna egy meccset nyert, Benkó Réka egyet sem.

"A verseny elején még görcsös voltam, de a közönség olyan légkört teremtett, amely feloldott, és élveztem a vívást" - mondta Várhelyi.

"Nagyon szerettem volna megnyerni a negyeddöntőt, mert az érem mégiscsak érem" - nyilatkozott Várhelyi. "Most inkább csalódottság van bennem, de később biztosan örömmel fogok majd visszagondolni erre a napra. Mesterem, Fehér Gábor mondta az asszó előtt, hogy nekem itt most semmi vesztenivalóm sincsen, ezzel a tudattal vívtam. Harlannal 2010-ben csaptam össze legutóbb, akkor junior világbajnoki döntőben, és mindössze két tust tudtam neki adni. Most tizenegyet, tehát ez egyértelmű fejlődés."

Harlan végül az elődöntőt egy, a döntőt két tussal nyerte. Előbb a koreai Kimet, utóbb a szintén ukrán Gyacsenkót verte.

Mind a négy férfi tőröző nyeretlenül búcsúzott, tőlük már az komoly siker volt, hogy egyáltalán mind a négyen a főtáblán ott lehettek.



Rovatok