Index Vakbarát Hírportál

Az egyetlen volt az NFL-ben, aki a pályán halt meg

2015.04.30. 12:57

1974. október 24-én a Detroit Lions a Chicago Bears ellen játszott az NFL-alapszakaszában. A mérkőzés vége felé az egyik akció után a Lions-elkapó Chuck Hughes szívrohamot kapott, és a pályán meghalt.

Az amerikaifutball történetében a mai napig ő az egyetlen játékos, aki a pályán halt meg. Tragédiája elkerülhető lett volna. 

A huszonnyolc éves játékos nem volt különösebben magas vagy gyors a posztjához képest, de tehetségesnek tartották. Negyedik körben draftolt játékosként került az NFL-be, a Philadelphia Eagles vitte el, majd három évvel később került a Lionshoz. 

A tragikus meccsen nem sokkal korábban volt egy 32 yardos elkapása. Majd jött egy third down. A Hughesra ráállított cornerback szerint valami furcsa volt ellenfele tekintetében, bár akkor még nem tudta megmondani, hogy pontosan micsoda. A következő játéknál Hughes befelé vágott, ám Greg Landry irányító  inkább a tight end Charlie Sandersnek szánta a labdát.  A passz sikertelen volt, a közönség felhördült, és elégedetlenkedett, így a legtöbben észre sem vették, hogy a visszafelé siető Hughes a mellkasához kapott, és elterült.

Hughes teste mozdulatlanul hevert, legközelebb hozzá a Hall of Fame-be beválasztott kíméletlen linebacker, Dick Butkus állt. Ő őrült módjára integetni kezdett az orvosoknak, hogy baj van. A külső szemlélődők számára is egy idő után egyértelművé vált, hogy Hughest újraéleszteni próbálják.

Nem sokkal később hordágyra rakták, és kórházba szállították. A meccsből hátralévő hatvankét másodpercet lejátszották. Délután fél hatra Hughest már halottnak nyilvánították. Csapattársai még a stadionban voltak, amikor értesítették őket a hírről. 

A boncolásból megállapították, hogy egy veleszületett rendellenesség miatt kapott szívrohamot, egy vérrög zárta el az artériáját. Bár a szezon során panaszkodott mellkasi fájdalmakra, azonban az orvosi stáb egészségesnek nyilvánította.

Özvegye később be is perelte a Detroit Lionst, és még a kórházat is, ahova a sportolót szállították, valamint több orvost, akik megpróbálták megmenteni a férje életét. Aztán peren kívül megegyeztek. 

Sokáig az sem derült ki, hogy Hughesnak korábban már volt egy szívrohama, mindössze hetekkel halála előtt, még a felkészülési szezonban.

A Buffalo Bills ellen egy ütést kapott, a bordáját fájlalta, majd a meccs után az öltözőben összeesett. Négy napot töltött kórházban, de az orvosok nem tudták megállapítani, pontosan mi a baja. Mindenre gyanakodtak, egy ilyen egészséges embernél csak szívrohamra nem. Ő meg minden áron játszani akart.

A halála után a boncolásból az is kiderült, hogy lép- és májmegnagyobbodása volt. A kórházat öt nappal a Bills elleni meccs után elhagyta, de valami nem volt rendben, folyamatosan hőemelkedésre panaszkodott. A felesége szerint a meccs előtti napon szörnyen nézett ki. 

A család szerint az elkapó valószínűleg abbahagyta volna az amerikaifutballt, ha az orvosok az első szívroham után meg tudták volna állapítani, hogy szívrohama volt. Ugyanis a Hughes családban örökletes volt a probléma, mindkét szülő szívproblémák miatt hunyt el. 

Chuck Hughest San Antonióban temették el. A temetésen az összes csapattársa és edzője is ott volt, a Lions pedig később visszavonultatta 85-ös mezszámát is.

Hughes nem volt különösebben nagy sztár, akkoriban még kevés NFL-meccset adtak a tévék, de özvegye szerint a tragédia ösztönözte arra a ligát, hogy defibrillátorokat helyezzenek el a stadionokban. 



Rovatok