Index Vakbarát Hírportál

Ez a két parti hozta a magyar sakk legnagyobb sikerét

2015.05.15. 20:14

1952-től 1990-ig a Szovjetunió férfi sakkcsapata nyerte meg az olimpiát, az egyetlen kivétel 1978. Akkor ugyanis Magyarország lett a győztes.

Buenos Airesben, amikor a két csapat találkozott a szovjetek nyertek (2,5-1,5), mert Borisz Szpasszkij legyőzte Portisch Lajost. A csapat azonban a folytatásban feljött, és a tizennegyedik, utolsó körben a szovjetek a hollandokkal, míg a magyarok a jugoszlávokkal kerültek szembe.

A szovjetek 2,5-1,5-re nyertek, így a magyarok előtt adott volt a feladat: 3-1-es győzelemmel megvan az olimpiai bajnoki cím. Hatalmas volt tehát a tét, hiszen történelmi siker előtt álltak a magyar nagymesterek. 

Sax Gyula sötéttel verte meg Matanovicot, itt megtekintheti ezt a játszmát. Világos semmiképp sem tudta elkerülni a vereséget, és még vészes időzavarba is került, de gyönyörű Sax kombinációja.

Sax egyénileg ezen az olimpián harmadik lett, ennek a sikerének is köszönhetően. Öt győzelme mellett hét partit adott döntetlenre.

És persze ne feledkezzünk meg Ribli nagy mesterről sem, aki az akkor lényegesen jobban rangsorolt Ljubomir Ljubojevicet 49 lépés után késztette megadásra. Ezt a játszmát pedig itt élvezheti végig.

Portisch és Csom István döntetlenekkel járult hozzá a sikerhez. Adorján András és Vadász László volt még csapattag.

A csapatból Vadász és Sax már nem élnek.



Rovatok