Index Vakbarát Hírportál

Profin bundáztak már az ókorban is, megvan az első bizonyíték

2016.02.12. 08:20

Minden valamire való tudomány szakkönyve úgy kezdődik, hogy: „Már az ókori görögök is...". A sporttal és a fogadási csalással sincs ez nagyon másképp. Újabb ókori dokumentumok kerültek elő, amelyek bizonyítják, sosem volt tiszta a sport.

A Times írt arról, hogy brit tudósok önkéntesek segítségével olvasták ki 150 ezer papiruszdarabkából az Egyiptomban élő Niszkantinusz történetét.

Niszkantinusz a vidékén jó nevű birkózónak számított, általában győzelmeket vártak tőle. Az egyik 267-ben rendezett küzdelmét viszont szánt szándékkal elbukta. Jól fizettek érte.

Niszkantinusz Demetriusz ellen állt ki a versenyen, de előtte megvesztegették – arról nem írnak, kik voltak a fogadási maffia tagjai – , hogy 3807 drachmáért veszítsen. Minderről szerződést is készítettek, amibe a váratlan eseményeket is belefoglalták. Megegyeztek, hogy ha a bírók kiszúrnák, hogy Niszkantinusz direkt kap ki, akkor semmissé válik a szerződés, nem fogják kifizetni a birkózókat.

Dirk Obbink, az Oxfordi Egyetem professzora elmondta, hogy fogadási csalásról már korábban is (i.e. 12) szóltak dokumentumok, de azok csak másodkézből való információk voltak. Ez az első olyan lelet, amely írásos bizonyítéka a bundázásnak.

Obbink elmondta, hogy a tinédzser Niszkantinusz és a kvázi menedzsereként dolgozó apja, Aurelius Aquila is fogadtak maguk ellen. Niszkantinusz azt ígérte, hogy háromszor fog a földre kerülni, majd feladja a mérkőzést. Hitelesen kellett csinálnia, mert csak így kaphatta meg a kenőpénzt.



Rovatok