Index Vakbarát Hírportál

1 nap, 400 ezer forint, két őrült és a történelmi mesterötös

2018.11.02. 11:02

Október 28-a vasárnap különleges este volt Amerikában – az a ritka együttállás fordult elő, hogy nem pusztán egyszerre volt játéknap az öt legnagyobb sportágban (hoki, kosárlabda, amerikaifutball, baseball és labdarúgás), de ráadásul mind az öt sportágnak volt meccse Los Angelesben. Két őrült szurkoló, Doane Liu és Branimir Kvartuc pedig ezt látva úgy döntött, hogy pénzt, időt, energiát nem sajnálva történelmet írnak, és valahogy kijutnak mind az öt meccsre.

A sportegyüttállás (angolban equinox) elég ritka az Egyesült Államokban, a FiveThirtyEight gyűjtése szerint 1971 óta csak 20 eset volt, amikor a négy klasszikus major sportnak számító jégkorong, kosárlabda, amerikaifutball és a baseball is egy napon rendezett meccset. Október 28-án viszont ezt verte kenterbe a sporttörténelem azzal, hogy még focimeccsek is voltak, ráadásul egy városban, Los Angelesben volt ott ugyanis mind az öt liga.

Erre korábban ugye nem is nagyon lehetett volna példa, hiszen Los Angelesnek 2017 óta van csak újra NFL-csapata. Ráadásul, hogy minden összeálljon, a baseballcsapatnak döntőbe, de minimum rájátszásba kellett jutnia, különben véget ér a szezonjuk, mire a kosár- és hokiszezon elkezdődik.

Minden összejött egy napra LA-ben, ez sarkallt két fanatikus szurkolót arra, hogy összeállítsa az amerikai sportrajongók mestertervét, és kijusson öt sportág öt meccsére Los Angelesben.

Kicsit most rosszul érzem magam, amiért épp egy Uberben ülök. Gyerekek százai ölni tudnának azért, hogy kijussanak a baseballdöntő egy meccsére, mi meg idő előtt otthagytuk azt

– mondta Kvartuc helyi idő szerint nagyjából 18.40-kor a Los Angeles Times sztorija szerint, amikor társával a harmadik inningben, vagyis a meccs felénél távoztak a végül a bajnoki címről döntő Los Angeles Dodgers-Boston Red Sox MLB-döntő ötödik mérkőzéséről.

Liu és Kvartuc menetrendje

(a kezdési időpontok helyi, Los Angeles-i idő szerint)

12.30 LA Kings-New York Rangers (NHL)

13.30 LA Galaxy-Houston Dynamo (MLS)

13.25 LA Rams-Green Bay Packers (NFL)

17.17 LA Dodgers-Boston Red Sox (MLB)

18.30 LA Clippers-Washington Wizards (NBA)

Ekkorra már több mint hét órája sportmaratonjukon voltak, a Los Angeles-i önkormányzat egyik osztályán dolgozó Liu dél előtt vette fel Kvartucot, hogy meginduljanak a nagy menetelésre.

A terv egyszerű volt: figyeljenek oda, hogy tartsák a gondos precizitással összerakott logisztikai menetrendet, ne hagyják el a fejenként 700 dollárért vett jegyek egyikét sem, és lehetőleg a leggyorsabban öltözzenek át útban a következő meccsre.

Lui minden Los Angeles-i csapathoz illő napellenzőt vett magához, Kvartuc pedig egy Dodgers-kabátot kapott fel az LA Galaxy-mezére.

Másnak élete álma, nekik feszített menet

Az első állomásuk a Los Angeles központjában található Staples Center volt, ahol a helyi Kings fogadta a New York Rangerst az NHL-ben. Kvartucéknak egy harmadra volt idejük, utána lehívták őket a jégre, hogy az őrült vállalkozás kapcsán bemutassák őket a közönségnek, majd indultak is tovább a 35 km-re délre található StubHub Centerbe, ahol Zlatan Ibrahimovic és az LA Galaxy zárta az alapszakaszt a Houston Dynamo ellen.

Azt már nem láthatták, ahogy a Kings 4-3-ra elveri a Rangerst, ahogy azt sem, hogy a Galaxy 3-2-es vereségével lemarad a rájátszásról, pedig az első félidő végén még 2-0-ra vezettek Ola Kamara duplájával. A meccs kifejezetten fontos volt Liunak, aki bérletes a Galaxy meccseire, de az equinox tiszteletére drága jegyeket szereztek, hogy a játékosokkal is találkozhassanak.

elA félidőben, 2-0-s vezetésnél távoztak, mint kiderült, ők hozták a szerencsét a Galaxynek, ami három gólt kapott a második félidőben. A harmadik cél a Staples Center melletti Exposition Park volt, ahol a legendás Los Angeles Memorial Coliseumban az NFL-es Rams meccse várta őket. Ez már jóval korábban, percekkel a Galaxy-meccs előtt elkezdődött, de időben így jött ki jól a túra, és az NFL-meccs sokkal hosszabb is, mint egy futballmérkőzés. A Rams ugyan 29-27-re verte nagy csatában a Green Bay Packerst, de Kvartucék épp csak hogy be tudtak nézni a meccsre, teljesíteniük kellett a menetelést.

Az addigi uberezést rollerre váltották, majd metróval és busszal érték el a tíz kilométerrel arrébb fekvő Dodger Stadiumot, ahol az MLB-döntő ötödik meccsét játszották a Red Sox ellen.

Kicsit kezd beütni a stressz, mondta Kvartuk 16.42-kor, már 12 perces késésben az eredeti tervhez képest. Szerettek volna odaérni a kezdésre, de így is nagyon korán ott kellett hagyniuk a Ramset, az MLB-döntőből viszont öt inninget láttak. Mire visszaértek a Staples Centerbe, a jégpálya tetejére parkettát raktak a csarnok munkásai, minden készen állt, hogy a Los Angeles Clippers órákkal a hokimeccs után fogadja – és 136-104-re megverje – a Washington Wizardsot.

A végeredményt itt sem várták meg, Kvartuc hullafáradtan visszaküzdötte magát a Dodgers-meccsre a 8. inning idejére, de bánatára kikapott a csapata.

A túrára egyébként egy 30 évvel ezelőtti esemény inspirálta őket, Kvartuc és mostani főnöke, a városi tanácsos Joe Busciano jegy nélkül, egy fekete-fehér tévével ültek ki 1988-ban a Dodgers Stadium parkolójába, hogy legalább közel legyenek, amikor a csapat 5-1-re legyőzi a döntőben az Oakland Athleticset. Három évtizeddel később a Dodgers vesztett, Kvartuc és Liu viszont óriásit nyert: ha nem is végig, de mindent látott.

(A páros az öt meccs összesen négy helyszíne között (közúton számolva) 61,4 km-t tett meg.)

via LA Times

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?



Rovatok