Index Vakbarát Hírportál

Rekordmeccsen jutott tovább az Arizona

2010.01.11. 19:42

Minden idők egyik legjobb NFL playoff-meccsét rendezték vasárnap Arizonában, mely főleg a támadókról szólt, de mégis egy védő-TD jelentette a drámai végét. A Green Bay Packers 21 pontos hátrányból állt föl, és harcolta ki a hosszabbítást (45-45), amelyben szintén ők birtokolhatták először a labdát. A hazai defense azonban sikerrel szerelte Aaron Rodgerst, és Karlos Dansby nem kegyelmezett, 17 yardos visszahordásával eldöntötte a továbbjutást, így szombaton New Orleans Saints - Arizona Cardinals NFC-elődöntőt rendeznek a Louisiana Superdome-ban. Az 51-45-ös végeredmény jelentette 96 pont rekord a rájátszás történetében, eddig az 1995-ös Detroit Lions - Philadelphia Eagles 58-37 (95 pont) jelentette a csúcsot.

Arizonában olyan mérkőzést látthattak a nézők, amilyet előtte még soha nem játszottak NFL-csapatok a rájátszásban. A két csapat által együttesen megtett 1024 yard ugyan csak a harmadik a playoffok történetében, de a 62 first down és a 96 pont csúcsdöntés, ahogyan a 13 touchdown is. A 38 éves Kurt Warner 154,1-es irányító-mutatója a második legjobb (a maximális pontszám 158,3), amit a playoffban QB valaha passzolt (minimum 20 passzkísérlettel számolva). A másik oldalon Aaron Rodgers nem játszott ennyire precízen, de ő sem panaszkodhat, négy gólpasszt szórt, 422 yardot dobott, amely rekord a Packers playoff-történetében.

A labda eladására legkevésbé hajlamos csapat, a Packers rögtön az első két támadásában elvesztette azt: Aaron Rodgers a legelső play során passzolt ellenfélhez, a következő támadásban pedig a második akció végződött labdavesztéssel - mindkét labdaszerzést Karlos Dansby, Cardinals linebacker harcolta ki, az elsőnél ő ütött bele Rodgers passzába,

a másodiknál pedig ő verte ki a tojást driver kezéből. Az Arizona mindkét alkalommal az ellenfél end zone-jáig vitte a támadást (Tim Hightower futás, Early Doucet elkapás), és az első negyed utolsó percében még Neil Rackers is értékesített egy közeli mezőnyrúgást, így az első térfélcseréhez kényelmes vezetéssel (17-0) érkezett a Cardinals, mely a szintén a Packers ellen játszott utolsó alapszakasz meccsét leadta, hogy óvják a kezdőket.

A második negyedben egy 54 yardos sikertelen rúgásig jutottak a sajtfejűek, majd egy Woodson-Matthews összjátékkal sikerült elvenniük a labdát Larry Fitzgeraldtól - ezt a pontszerzési lehetőséget már nem szalasztották el a vendégek, három büntetéssel jutottak el a Cardinals céljáig, és Rodgers gyalog tette meg a leghosszabb yardot. Az Arizona ellentámadása szintén hatpontos akció lett: Kurt Warner 15 yardos átadását az Anquan Boldint helyettesítő Early Doucet cipelte a Green Bay célterületére - ez volt Doucet második TD-je a mérkőzésen, eddigi karrierje során mindössze egyet szerzett a másodéves louisianai szélső. A Packers egy nagy játékkal (Rodgers 44 yarddal kínálta meg Finley-t, akit az sem zavart, hogy McFadden gyötörte) jó volt még egy gólra, ezzel lett 24-10 a félidei eredmény.

A második félidő is Arizona pontokkal indult, Kurt Warner Larry Fitzgeraldnak adott egy 33 yardos TD-passzt (31-10), a Green Bay pedig szintén hat (plusz egy) ponttal válaszolt (Rodgers-Jennings passzjáték) - mindkét drive előtt a kezdőrúgást az ellenfél end zone-jába bombázták a rúgók, viszont Jennings TD-je után Mike McCarthy zseniálisat húzott: onside kicket hívott, amely váratlanul érte a hazaiak speciális egységét, és Underwood meg is szerezte a labdát. Rodgers pedig meghálálta a rúgóegység erőfeszítéseit, és ebben a támadásban is TD-re vezette a Packers-t (ezúttal Jennings kapott el egy tízyardos labdát), máris egy labdabirtoklásnyira csökkentve a nemrég még tetemes hátrányt (31-24). A hazaiakat ez nem nagyon zavarta meg, másfél perc múlva Chris "Beanie" Wells 42 yardos rohanása után ismét Fitzgeraldnak adott TD-passzt Warner. (38-24)

A Packers erre is céllal reagált (38-31), majd az Arizonát sikerült a mérkőzés során először puntra kényszeríteniük, így Rodgers-ék már az egyenlítésért mehettek, és ez sem jelentett gondot nekik, három játékkal leküzdötték a 67 yardot - Finley 38, Driver 28 yardért kapott labdát, majd az először felbukkanó exkavátor, John Kuhn egy yardról becipelte a labdát, 38-38!

Kurt Warnernek 80 yarddal és 11 perccel kellett szembenéznie a győzelemért, és egy lassú (6 perc), de nem elég lassú támadássorozat végén Steve Breastonnak kiosztotta ötödik touchdown passzát - karrierje során másodszor csinált ilyet a playoffban, de ami legelképesztőbb: az öreg több TD-átadást produkált, mint sikertelen passzkísérletet (4).

Aaron Rodgers-nek így még öt perc állt a rendelkezésére, neki hármat sikerült ebből lepörgetnie, majd Spencer Havnert vette észre, és ismét döntetlen volt az állás, 45-45. Az Arizonának maradt még két perce mezőnygól-távolságig jutni, és ezzel eldönteni a mérkőzést, ami sikerült is sőt, Warnerék olyannyira sikerült az előrenyomulás (16 yardra a Green Bay célterületétől), hogy a biztoslábú Neil Rackers-nek mindössze 34 yardról kellett tüzelnie, de nem tudott kibújni a rúgókat sújtó átok alól, és magabiztosan a bal kapufa mellé bombázta a labdát, hosszabbítás!

A pénzfeldobást a vendégek nyerték, így a Cardinals védelmére várt a feladat, hogy az első félidő után ismét megállítsa Rodgers-t. Dansbyék azonban nem elégedtek meg ennyivel, egy sikertelen passzkísérlet, egy fogás miatti büntetés, majd egy sikeres passz után, a hosszabbítás harmadik akciójában egy korábban már sikertelenül alkalmazott játékot hívott az Arizona védekezéséért felelős Billy Davis. Adams ezúttal elérte a Green Bay irányítóját, aki túl sokáig várt, és az utolsó pillanatban is a passzra koncentrált - a biztonságos földetérés helyett -, és sikerült kiütnie a labdát a kezéből, ami Rodgers cipőjének orrán felpattanva Karlos Dansby kesztyűjében landolt, aki 17 yardot megtéve eldöntötte a találkozót.

(Megjegyzés: Rodgers csőrőzése végzetes momentumnak bizonyult, ugyanis ha nem piszkál bele lábbal a labdába, Dansby nem éri el azt földetérés előtt, és így megállíthatták volna, illetve a kötelező visszanézés után lehetséges, hogy incomplete pass-t ítélnek, mivel a QB keze már elindult előre, mielőtt megütötték)

Ez volt az NFL történetében az első playoff-mérkőzés, ami fumble-return TD-vel ért véget, és az egyik legjobb, amit amerikai futballban valaha is játszottak.

Arizona Cardinals - Green Bay Packers 51-45 (h.u.)


A többi mérkőzésen:
Cincinnati Bengals-New York Jets 14-24
Dallas Cowboys-Philadelphia Eagles 14-34
New England Patriots-Baltimore Ravens 14-33

(Ezekről a mérkőzésekről is jövünk összefoglalóval.)



Rovatok