Index Vakbarát Hírportál

Mémként búcsúznak a béna NFL-es bírók

2012.09.28. 13:04

Három hét után leváltották az NFL sokat támadott tartalékbíróit, akikből mém lett.

Megegyezett a héten az NFL és a profi játékvezetőket képviselő szervezet (NFLRA), így a péntek hajnali Baltimore Ravens–Cleveland Browns-meccsen már visszatérhettek a profi játékvezetők.

A bérviták miatt a profik helyett alkalmazott tartalékbíróknak a bajnokságban három hét jutott, vitatott és botrányt okozó ítéleteket így is bőven hoztak. NFL-rajongókat, több edzőt és játékost is sikerült magukra haragítaniuk. A sokat hibázó bírókból mém (netes poénforrás) lett.

A legnagyobb botrányt a Seattle Seahawks–Green Bay Packers-meccsen okozták a pótbírók. A mérkőzés legvégén egy szabálytalan touchdownt ítéltek meg a Seahawksnak, akik ezzel nyerték meg a találkozót. A labda közelében tartózkodó két bíró ellentétes ítéletet jelzett, egyikük touchdownt, a másik interceptiont (labdaszerzést), ezt a benyomást keltve.

A Green Baytől elvett meccs Wisconsin kormányzóját annyira kiborította, hogy kitwittelte Rooger Goodell NFL-főtitkár számát, és azt javasolta az állam futballszeretőinek, tegyenek panaszt a liga vezérénél. Másnap egy wisconsini tévécsatorna tartalék-időjárásjelentőt küldött reggeli műsorába, akinek fogalma sem volt arról, hogy miket beszél.

Több NFL-csapat edzője szerint a tartalékbírókkal az volt a gond, hogy nem megfelelően alkalmaztak bizonyos szabályokat. Egyesek úgy vélték, ennek az az oka, mert más sportágak, például a baseball szabályai alapján dolgoztak.

A tartalékbírók egyáltalán nem rendelkeztek a profiligához szükséges tapasztalattal. Volt, aki a fehérneműs modellek amerikaifoci-bajnokságából, a Lingerie Football League-ből érkezett, de akadt olyan játékvezető is, aki harmadosztályú egyetemi meccset sem vezethetett. Sokak szerint ennyi erővel bárkit küldhettek volna az NFL-mérkőzésekre, hogy döntsön a vitás helyzetekről.

Mások az NHL-lockouttal vontak párhuzamot, és arra igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy az NFL-rajongók örüljenek, hogy egyáltalán meccseket nézhetnek, mivel az NHL-szezon valószínűleg elmarad.

Szerdán dőlt el, hogy a sokat kritizált bíróktól búcsút vesznek, és visszatérnek a profik. Az alábbi videó a tartalékoknak igyekszik méltó emléket állítani, összegyűjtve néhány emlékezetes tévedést.



Rovatok