Index Vakbarát Hírportál

Nem mindenki örül a Super Bowlnak

2013.02.03. 18:52

Az amerikaifutball-bajnokság idei nagydöntőjét egy olyan városban rendezik, amit 2005-ben egy Katrina nevű hurrikán kis túlzással a földdel tett egyenlővé. A város azóta sem tért magához istenigazából, a természeti katasztrófa előtt 465 000 lakosa volt, ma a hivatalos adatok szerint 368 000-en laknak a szigorúan vett városhatáron belül, azaz nagyjából Debrecen és Miskolc lakossága él egy 907 négyzetkilométeres területen (a két magyar város területe összesen kb. 700 km2).

Ez nemcsak azért van, mert a helyiek szeretnek szellősen élni, hanem azért, mert a város bizonyos területeit még ma, 8 évvel a hurrikán után sem tették rendbe. A lakosság pedig nem igazán örül annak, hogy az égetően szükséges fejlesztések és renoválások helyett másfél éve másról sem szónak mindennapjaik, mint a XLVII Super Bowlról.

A helyieket a Super Bowl nagyjából annyira izgatja fel, mint mondjuk Szeged lakosságát tenné, csapatuk nem érdekelt a döntőben, a stadionba bejutniuk lehetetlen, hiszen a jegyeket már hónapokkal ezelőtt eladták, és csak a feketepiacon juthatnak hozzá embertelen áron: az eredetileg 850 - 1250 dollár (220 000 - 330 000 forint) közötti áron kínált belépőket 5 000 - 13 000 dollárért lehet megvenni (1 300 000 - 3 380 000 forint), már ha át nem verik velük az embert. A város gazdasága szempontjából persze jól jön a döntő, hiszen az NFL 50 millió dollárt utalt át a helyi önkormányzatnak még akkor, amikor bejelentették, hogy itt lesz a döntő, a meccsre a városba érkező nagyjából 80 - 100 000 turista milliókat költ relikviára, kajára, szállásra és piára, nem ragozzuk.

A probléma csak az, hogy a város vezetősége (eddig legalábbis) nem azokat a városrészeket igyekezett rendbe tenni, amit muszáj lenne, hanem azokat, amiket a turisták látogatnak. A Vice.com egyik cikke szerint a tévében sűrűn mutogatott utcák és negyedek renoválása eleve felesleges volt, hiszen az ár levonulása után elsőként ezeket a környékeket tették rendbe, mivel pontosan tudták, hogy ha a turizmus nem indul be azonnal, a város sorsa megpecsételődik. Az, hogy most tízezernyi utcai lámpában cserétek izzót, hogy több száz új pálmafát ültettek, és az, hogy ott tömték be a kátyúkat, ahol amúgy is gyalog járnak az emberek, csak parasztvakításnak jó, az igazi gondokat nem oldja meg.

Míg a peremkerületekben továbbra is akadozik a vízellátás és a felújításra váró csatornahálózat miatt egy közepes esőzés után is a járdára ömlik a szennylé, a város repülőterét 300 millió dollárból újították fel - tulajdonképpen egy meccs miatt. A stadion és a város legforgalmasabb utcájának számító Canal Street közé egy új villamosvonalat építettek 52 millió dolláros költséggel, amin a helyi lakosok legszívesebben röhögnének, ha lenne kedvük, mert az egész vonal 3 kilométer hosszú, és csak arra jó, hogy a Super Bowlra a városba érkezők megspóroljanak 15 perc sétát a stadionig.

A meccs ráadásul kettévágja a város karneváli szezonját is, ami amellett, hogy a legnagyobb turistalátványosság, a 17. századig visszavezethető hagyomány is. A Super Bowl előtti és utáni héten tilos bármilyen parádét szervezni, a New Orleans-i utcaképhez hozzátartozó színes felvonulásokat felváltották a 49ers- és Ravens-mezes szurkolók, akikkel a helyi rendőrségnek annyi baja van már most, hogy nem tudnának érdemben a karneváli tömeggel foglalkozni.

A fentieket persze nézhetjük úgy is, hogy pár évente egyszer ki lehet bírni két hetet, és a városban elköltött dollármilliók jól jönnek a büdzsének, de ha igaza van a cikknek, és arrafelé és úgy költik az ilyen pénzeket, mint mondjuk Debrecenben, akkor mi is idegesek lennénk a városlakók helyében.



Rovatok