Index Vakbarát Hírportál

Jobb lett volna, ha inkább shoppingol az első női rúgó

2013.03.06. 09:16

silberman1.png

Pár hónappal ezelőtt írtunk már arról, hogy miért is rajonghatnak a nők az amerikai fociért. Van rá ok bőven, és az is kellemes érzés, amikor a fülledt éjszakában egy vadidegen férfiúval azt kezdjük elemezni, hogy kiből lesz draft bust és hogy Mark Sanchez mekkorákat bénázik. S nincs annál rosszabb, amikor egy kínos csendekkel teli első találka végén a úriemberről a végén az is kiderül, hogy keményvonalas Fradi-drukker és hogy szerinte az amerikai foci "a rögbi hülyébb változata" és semmi kedve megérteni, hogy én miért őrjöngök kedd hajnalban néhány szottyos jenkiért. Persze, tudjuk, a bunkóságnak nem egyértelmű mutatója az, hogy ki milyen sportágért rajong. Hiszen attól még egy nő is lehet rettentő béna, hogy nemcsak rajong az amerikai fociért, de ki is akarná magát próbálni az NFL-ben. Lásd egy 28 éves, nő, Lauren Silberman esetét a New York Jets regional combine próbajátékán.

A hölgyemény persze így is történelmet írt, hiszen az NFL 91 éves történetében történetében ő az első nő, aki megmutathatta tudását és egy profi csapat szakértői előtt. Lauren ráunhatott a hüvelygombáról folyó beszélgetésekre és úgy gondolta, hogy bekeményít: simán lenne esélye labdarúgó, európai focis múlttal a háta mögött kipróbálni magát az amerikai futballban, mint rugójátékos. Igen, az amerikai futballban, amiről tudjuk mi mind, hogy milyen kemény, és hogy ott aztán nincs helye a hisztinek. És ha nem lett volna Lauren két rúgásából óriási égés több száz ember, több tucat újságíró és 20 tévékamera előtt, akkor még azt is mondhattam volna, hogy bátor nőci. De az eredményt látva inkább én is csak azt mondhatom, hogy szivi, mentél volna inkább shoppingolni ha ennyire unatkozol. 

Lauren Silberman, neked láthatóan nem sok fogalmad volt arról, hogy milyen egy igazi hosszú rúgás a 35 yardos vonalról. Vagy volt, csak fejben, nem lábban. S a lábad nem engedelmeskedett a fejednek, amikor első kísérlet gyanánt a labda 16 yardot repült csak, másodjára pedig egészen a hihetetlen messzeségben lévő 49 yardnál landolt. Persze könnyű ezt sérülésre fogni és pityeregni utána, az ELTE BTK-n Pistának talán még így is jó leszel, vagy Rex Ryan magára tetováltat.

De az a baj kedves Lauren, hogy nem te vagy az egyetlen nőnemű, aki amerikai futballal foglalkozik, csupán te vagy az, akinek először volt akkora arca, hogy megmutassa magát az NFL hivatalos képviselői előtt. Számos országban van női amerikai futball, Európában komoly bajnokságok vannak, idehaza is van a Budapest Wolvesnak női csapata, és Amerikában is fociznak lányok az alsóbb ligákban. Ott van például a Jets centerének, Nick Mangoldnak a húga, Holley Mangold, aki jelenleg súlyemelő olimpikon, de a középiskolában még offensive lineman poszton volt és bárkit simán megenne reggelire.

Kedves Lauren! Tudod, Holley és a többiek azok a csajszik, akik keményen gondolják a sportot és nemcsak rúgogatnak, hanem dobnak, futnak, ütköznek és esnek. Akik szeretik és tisztelik az amerikai futballt. És ez az, ami neked nem megy, és nekünk, a többi, a sportágat kedvelő nőnek szégyen az, hogy úgy írtál történelmet első női próbálkozóként az NFL-ben, hogy a pasik sikítva röhögnek. Nálad még a Lingerie Football League-ben, a macafociban csöcsölgető lányok is ezerszer komolyabbak. És végezetül: ha egyszer összefutnánk egy H&M-ben az utolsó akciós pulcsi felett vitatkozva, jobban teszed majd, ha megpróbálkozol a futójátékkal, különben esélyes, hogy kapsz egy kemény tackle-t.



Rovatok