Index Vakbarát Hírportál

5 évet ült ártatlanul, valamit visszakapott

2013.08.11. 09:26

A szexuális zaklatás miatt ártatlanul öt évet börtönben töltött amerikaifutballista, Brian Banks története nemrég bejárta a világot, miután vádlója lebukott. Felmentették, NFL-es csapatnál próbázik, 28 évesen lejátszotta első mérkőzését a legmagasabb szinten.

Az Atlanta Falcons linebackereként a Cincinnati Bengals ellen 34-10-re elbukott felkészülési mérkőzés végén állhatott be életében először NFL-játékosként, azok után, hogy több mint tíz éve játszott utoljára olyan meccset, aminek tétje is volt.

Banks a meccs előtt azt mondta, egyáltalán nem aggódik a szereplés miatt. „Miért kellene idegesnek lennem? Ez futball. A bíróságon voltam ideges, amikor a jövőmről döntöttek" - mondta a védőjátékos.

Újra az NFLben a börtön után

A sportoló tizennyolc volt, amikor egy iskolatársa, Wanetta Gibson azzal vádolta meg, hogy megerőszakolta. A bíróság tíz év börtönre ítélte, pedig a DNS-teszt nem bizonyította bűnösségét, ügyvédei tanácsára pedig nem fellebbezett, attól tartottak még súlyosabb ítéletet kaphat.

Öt év után szabadult, öt évig volt feltételes szabadlábon, nyilvántartott szexuális bűnöző volt, GPS-jeladót kellett viselnie, míg fel nem bukkant vádlója. A nő felvette vele a kapcsolatot, és bevallotta, hogy hamisan vádolta meg. Később a bíróság felmentette Bankset, aki tíz év kihagyás után kezdte újra a sportot, az Atlanta Falconstól élete lehetőségét kapta.

Most azon dolgozik, hogy bekerüljön a csapat végleges, 53 fős keretébe.



Rovatok