Index Vakbarát Hírportál

Szuperhatalmak esnek egymásnak

2014.02.02. 22:57
Az NFL-legenda, Denver Broncos-irányító Peyton Manning utolsó esélye lehet a Super Bowl-győzelemre a félelmetes védelemmel felálló Seattle ellen. Lesz olyan, aki teljes felszerelésben gyalogol egy napot, ha nyernek.

Szuperhatalmak összecsapásaként harangozzák be Amerikában az idei Super Bowlt, ahol összejött a tökéletes párosítás. A legjobb támadójátékú csapat a legjobban védekezővel meccsel, ráadásul az alapszakasz-kiemelések alapján az alapszakaszban az első és a második kiemelt találkozik a döntőben, ilyen se gyakran történik az NFL-ben. 

Két hete a Seattle Seahawks szenvedett meg inkább a Super Bowlba jutásért. A San Francisco 49ers elleni főcsoportdöntőjük csak másodpercekkel a vége előtt dőlt el, miután Colin Kaepernick passzába az utolsó akciónál belenyúlt Richard Sherman, és a Seattle Seahawks 23-17-re megnyerte a meccset.

Az alapszakasz legjobb csapatának, a Denver Broncosnak már simább útja volt az év utolsó meccséig. A főcsoport-döntőben a Tom Brady által vezetett New England Patriotsot gyűrték le, még az első félidőben elmentek 13-3-ra, onnantól pedig már a meccs végéig saját akaratukat érvényesítették, végül 26-16-re nyertek.

Az utolsó esély egyik oldalon, az első a másikon

Peyton Manning gyakorlatilag az összes fontos irányítórekordot megdöntötte ebben a szezonban, úgyhogy örülhettek az NFL-es statisztika-fetisiszták. Senki nem passzolt korábban annyi yardot egy alapszakaszban, mint a Broncos-irányító, akinek ötvenöt touchdownt érő passza is új csúcs volt. Gyakran elhangzott, hogy a Denver szinte gépiesen megy előre meccsein, annyira hatékonyan és gyorsan vezették támadásaikat.

Manning harminchét évesen úgy hozta össze a rekordokkal teli idényt, hogy két éve még azt sem lehetett tudni, lesz-e belőle még NFL-játékos valaha. Komolyabb nyaksérülése volt, meg kellett operálni, az Indianapolis Colts, ahol profi éveit töltötte, tíz év után lemondott róla. A Denver Broncos úgy igazolta le, nem lehetett biztosra venni, hogy a klasszis nyaka bírni fogja-e még a komolyabb igénybevételt.

Manning legjobb éveit idézve játszott, de nyilván nem csak róla szólt a Broncos nagy menetelése az idén. Remek elkapói voltak, van egy robbanékony futójátékosuk, igaz, védelmük közel sem mondható elitnek. A denverieket három csapat verte meg a szezonban, az Indianapolis Colts, a New England Patriots és a San Diego Chargers.

Manning élete egyik nagy szezonját koronázná meg a győzelemmel, hogy a döntő után mi lesz, azt még nem lehet tudni, mivel a játékosra egy alaposabb orvosi vizsgálat vár márciusban. Ott majd eldől, nyaka milyen állapotban van. Ha az orvosok azt mondják, nem bírja, akkor ennyi volt, az NFL történetének egyik legjobb quarterbackje kénytelen lesz befejezni. A Super Bowl előtti sajtótájékoztatón azt mondta, az ő korában amúgy sem érdemes már évekre tervezni, addig játszik, amíg biztosan a csapat segítségére lehet. Az bőven benne van, hogy ez lesz Manning utolsó döntője, az NFL-ben szörnyen nehéz évről-évre ott lenni a legjobbak között.

A másik oldalon a főcsoportdöntő után emlékezetes, üvöltözős interjút adó védő, Richard Sherman szállt bele kicsit Manningbe a napokban. Ő úgy gondolja, a veterán még mindig pontosan passzol, de dobásaiban már nincs meg az az erő, mint az operáció előtt, úgyhogy lehet félnivalója. A másik oldalon nyilván nem úgy készülnek, hogy Manning hosszú passzaival nyerik majd meg a döntőt, éppen Shermanék miatt, a Seattle secondaryje, azok a védők, akik a hátsó területeket védik, kivételesen jók.

Ha már védelem: agyoncsépelt közhely az amerikaifutballban is, hogy csak jó védelemmel lehet bajnokságot nyerni. Seattle-ben mindent meg is tettek ennek érdekében, az idén az övék volt a legmagasabban rangsorolt védelem az egész ligában, ezért is ígérkezik izgalmasnak, hogy pont a legjobb támadójátékkal rendelkező csapattal játszanak a Super Bowlban.

A seattle-ieknél felépültek a sérültek is, ott lehet a döntőben az elkapó Percy Harvin, kisebb sérülése után Marshawn Lynch futójátékos is edzésbe állt már pénteken. Lynch volt egyébként az a játékos, aki már a rájátszásban is félelmetes futásokkal terrorizálta az ellenfelek védelmét, most is várható, hogy átvágja majd magát néhányszor a defense-en, szörnyen nehéz földre vinni, amikor labdával a kezében töri az utat.

Apáról fiúra a Super Bowlban

Ha Peyton Manning lesz a győztes irányító, azzal beéri öccsét, a New York Giantsben játszó Eli Manninget, neki is két bajnoki gyűrűje lesz. Igazi quarterback-családról van szó, apjuk, Archie Manning szintén NFL-es irányító volt, de ő sosem nyert Super Bowlt. Hasonló családi sztorik nem is annyira ritkák, a tavalyi, Baltimore Ravens-San Francisco 49ers Super Bowlban két testvér csapott össze vezetőedzőként, a Harbaugh-fivérek csatáját John nyerte. Az ő apjuk is amerikaifutball-edző volt.

A Seattle Seahawks-irányító Russell Wilson negyedannyi tapasztalattal sem rendelkezik még az NFL-ben, mint Peyton Manning, ez csak a második éve a profik között, de már most nagyon megbízhatóan játszik. Sokat számíthat, hogy ő és a Seattle is állta a sarat a legkeményebb helyzetekben, két hete a San Francisco 49ers ellen például azután szereztek touchdownt, hogy előtte rúgójátékosuk nem merte bevállalni a mezőnygól-próbálkozást a nagy szélben.

Wilsoin másfajta stílust képvisel, mint Manning, passzai mellett futásokkal is veszélyeztet támadásban, ilyenkor nem adja le másnak a labdát, hanem egymaga indul meg. Ez a játékstílus tavaly tört be igazán az NFL-be, Wilson mellett a redskinses Robert Griffin III-re és a 49ers-irányító Colin Kaepernickre is jellemző, a következő évben még több ilyen stílusú quarterback érkezhet a ligába.

A hóvihar elmarad, de így se lesz könnyű

Már tavaly elkezdődött a pánikkeltés a 2014-es Super Bowlon várható időjárás miatt, mivel a döntőt az idén nyitott stadionban rendezik, ráadásul New Yorkban nem annyira enyhék a telek, mint egy déli helyszínen.

Az idei rájátszásban is tényező volt a hideg. A Green Bay hazai mérkőzésén például mínusz húsz fokban és havazásban játszották le, de Philadelphiában, az alapszakaszban bokáig érő hóban birkóztak egymással a játékosok.

A videojáték megmondja

Egy amerikaifutball-játékkal már évek óta szimulálják az aktuális Super Bowlt, a jóslatok pedig eddig meglepően jók voltak, a program eddig nyolcszor találta el, ki lesz a győztes, csak kétszer lőtt mellé. Az idei döntőre 31-28-as Denver Broncos-győzelmet jósolt, hosszabbítás után.

A legfrissebb előrejelzések szerint nulla foknál nem lesz hidegebb a kezdésnél, szél is várható, a havat viszont megúszhatják, tíz százalék az esélye, hogy a döntő alatt esni fog. A nagyobb hideg és a rossz körülmények sokkal inkább a futójátéknak kedveznek, ebben a seattlie-iek a jobbak.

A vasárnap éjszakai Super Bowlban először lehet bajnok a Seattle Seahawks, ahol mintacsapat épült az elmúlt években. A Denver Broncos harmadik győzelmére hajt, legutóbb 1998-ban voltak bajnokok, akkor az a John Elway volt a csapat irányítója, aki most a klub egyik vezetője.

A döntő előtt a megállíthatatlan támadójátékkal rendelkező Denver Broncost tartják esélyesebbnek, a fogadóirodáknál is Manningék a favoritok. Ha megnyerik, Mike Adams védőjátékosukra komoly túra vár majd, azt ígérte, hogy denveri Super Bowl-győzelem esetén teljes meccsfelszerelésben sétál majd haza New Yorktól húsz kilométerre fekvő szülővárosába.

A Super Bowl 0.30-kor kezdődik.



Rovatok