Index Vakbarát Hírportál

1,5 millió Alzheimerért, 5 millió Lou Gehrig-kórért: fizetnek a nagy NFL-perben

2014.07.08. 09:56

Több mint négyezer visszavonult NFL-játékos kaphatja meg végre kártérítését a ligától, miután az ügyben eljáró bíró elfogadta az előzetes egyezséget az összeg kifizetéséről. A volt amerikaifutballisták azért pereltek, mert pályafutásuk során maradandó károsodást szenvedtek. 

Az agyrázkódás-perként elhíresült ügyben legutóbb azért kellett elhalasztani a döntést, mert az NFL maximálisan 675 millió dollárt volt hajlandó kifzetni a játékosoknak. Anita Brody bírónő szerint ez az összeg nem lett volna elég az egykori sportolóknak. 

A 675 milliós határt ugyan eltörölték, de a megegyezés szerint az NFL továbbra is az alapján fizet, hogy egyes játékosok milyen maradandó károsodástól vagy betegségtől szenvednek, és az is számít, milyen idősek.

Egy nemrég visszavonult, Lou Gehrig-kórban szenvedő amerikaifutballista például ötmillió dollárt kaphat, egy ötvenéves, Alzheimer-kórós exjátékosnak 1,6 millió dollárt, egy nyolcvanéves, demenciában szenvedő volt sportolónak pedig 25 ezer dollárt adnak. A korábbi tizenkétszeres Pro Bowl-játékos, Junior Seau néhány éve lett öngyilkos, később kiderült, hogy a pályafutása során elszenvedett sorozatos agyrázkódások és súlyos depressziója között kapcsolat volt. Az ő családja 4 millió dollárra számíthat. 

Pontosan a kifizetési rendszer miatt gondolják úgy többen, hogy a játékosok semmivel sem kapnak többet a korábban beígért 675 milliónál, a többi pénz az ügyvédeknek megy. Az NFL éves bevétele 10 milliárd dollár környékén van. 

Nemrég egy másik per is indult a liga ellen, ötszázan, köztük egykori neves játékosok állítják, maradandó egészségkárosodást szenvedtek az ellenőrizetlen gyógyszerezés miatt. Sokan gyógyszerfüggők lettek, vagy veseproblémákkal vonultak vissza. 



Rovatok