Index Vakbarát Hírportál

Ahol 52 éve mindig telt ház van

2014.08.25. 11:39

000_180549406.jpg

A college football-meccsek utánozhatatlan hangulatáról tavaly már írtunk, most a bajnokság egyik legrégebb húzódó, egészen elképesztő sorozatáról lesz szó, amit a Nebraska Cornhuskers tart.

A nebraskai csapat a legutóbbi 333 meccsén ugyanis minden egyes alkalommal megtöltötte a stadionját. A nagy sorozat még a hatvanas években, az 1962-es szezon novemberében kezdődött. Akkor egy Missouri elleni meccset bukott el a Cornhuskers 16-7-re, 32 ezer néző előtt, és azóta hiába bővítették már hétszer a Memorial Stadiumot, nem tudnak annyi széket berakni az arénába, hogy ne tudják megtölteni, függetlenül attól, hogyan megy a csapatnak.

A mai napig senkinek nincs ilyen sorozata az egész országban. A második a Notre Dame, de jóval le vannak maradva, 237 meccsel. Az egész egyébként még Bob Devaney edzősége alatt indult, akivel két bajnoki címet is nyert a Nebraska. Amikor a széria elérte a háromszázat 2009-ben, meghívták az azóta már elhunyt edző rokonait, unokáit, hogy emléket állítsanak neki. Mellesleg Devaney által elindított telt házas sorozat eredményessége se rossz, 282-43-on állnak.

000_450108663.jpg

A stadionban körülbelül 91 ezer szurkoló fér most el. Meglett annak az eredménye, hogy a múlt szezonra kibővítették: szeptemberben 91.471-en voltak a UCLA elleni meccsen, az átlagnézőszámukkal pedig a kilencedik helyen állnak a college-ban. Ha telt ház van, csak két olyan város, Omaha és Lincoln van az egész államban, ami népessége megelőzi meccsen őrjöngők számát. 

Az is sokat számít nyilván, hogy a jegyárak nincsenek az egekben; a Cornhuskers hazai mérkőzéseire például átlagban 86 százalékkal olcsóbbak a jegyek, mint a Notre Dame-nél. Az egyetem atlétikai programjának vezetői ezért is biztosak abban, hogy a sorozatot a következő években sem lesz nehéz folytatni, annak ellenére, hogy az utóbbi két évben valamelyest csökkent a tülekedés a jegyekért, de a reklámokkal és az akciókkal még így is simán megtöltik a hazai meccseket. A Cornhuskers szurkolói már azt is megmutatták, hogy a csapatot is szinte az egész állam elkíséri, ha nagy meccset játszanak, 2002-ben a Sea of Red hatvanezer nézővel utazott a Rose Bowlba.

A program idén ünnepli 125. születésnapját. A szezont augusztus 30-án otthon kezdik majd a Florida Atlantic ellen. 

 



Rovatok