Index Vakbarát Hírportál

Most légy okos, Playoff Committee

2014.12.07. 12:30

Három csapat helye abszolúte vitathatatlan a playoffban, hiszen az Alabama, az Oregon és a Florida State is megnyerte saját főcsoportját, utóbbi ezzel továbbra is veretlen maradt, és hiába csúsztatták vissza a múlt héten a negyedik helyre, alighanem ez nem marad így ma estére.

Az Alabama (42-13) és az Oregon (51-13) nagyon meggyőző volt, a Florida State-nek már megint küzdenie kellett (37-35), de most legalább egy valóban minőségi ellenfél ellen.

Eddig tiszta sor az egész, a gond az utolsó, negyedik helynél kezdődik. Merthogy arra az eddigi harmadik TCU (11-1), az ötödik Ohio State (12-1) és a Baylor (11-1) is teljes joggal pályázik.

Nézzük előbb sorban, hogy melyik csapat mivel kampányolhat leginkább maga mellett.

    • A Baylor megverte szombaton a kilencedik Kansas State-et, korábban a harmadik TCU-t is, de a most kikapott 10. Oklahomát már nem nagyon írhatják majd jóvá a top 20-től. Az Ohio State listáján csak a 8. Michigan State és a 13. Wisconsin van, de utóbbit elég rendesen elverték. A TCU csak a 9. Kansas State-et verte, őket papíron mindenképp előznie kellene a Baylornak.
    • A vereségeket nézve a TCU áll a legjobban, ők a top 6-os Baylortól kaptak ki. Ennél sokkal rosszabb a Baylor meglepetés veresége a West Virginiától idegenben, de mindeképpen jobb, mint az Ohio State Virginia Tech ellenije.
    • Ami a teljes eredménysort illeti. A Buckeyes 12 győzelméből 10 bowl-esélyes csapat ellen jött, ami nem pontosan tükrözi ugyan a Committee által használt formulát, de most megteszi. A TCU 11-et nyert, ebből 7 csapat megy bowlra, a Baylor 11 legyőzött ellenfeléből 6.

Mivel a Baylor verte a TCU-t, azt leszámítva pedig nagyjából azonosak, meg kell, hogy előzzék őket. És mivel az előző hét után az Ohio State előrébb volt náluk, ráadásul a döntőjükben agyonverték a yardok alapján 2., a pontok alapján 4. legjobb védelemmel bíró Wisconsint, szinte kizárt, hogy a Baylor beelőzné őket.

Vagyis vélhetően a sorrend ez lesz majd (aztán persze 18.30-tól kiderül):

  1. Alabama Crimson Tide
  2. Oregon Ducks
  3. Florida State Seminoles
  4. Ohio State Buckeyes
  5. Baylor Bears
  6. TCU Horned Frogs

Az első a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik majd január elsején, de amíg várjuk a hivatalos sorrendet, nézzük meg az SBNation videóján, hogy is műküdik ez az egész.



Rovatok