Index Vakbarát Hírportál

Felejthetetlen dráma és kiütés után Seahawks-Patriots Super Bowl jön

2015.01.19. 04:05

Egészen elképesztő drámát hozó mérkőzéssel indult az első főcsoportdöntő, amit az NFC-ben a címvédő Seattle Seahawks és a Green Bay Packers játszott. A vendég Packers hiába lépett meg már az első negyedben 16-0-ra, a végén nekik kellett hajtani a hosszabbításért, amiben aztán elbuktak.

A hihetetlen dráma nem elég erre

Bár Aaron Rodgers és Russell Wilson az alapszakaszban csak 11 interceptiont dobott együtt, már az első 22 perc alatt sikerült közösen négyet összehozniuk, köztük rögtön egyet-egyet az első támadásuk során.

A hazai pályán általában verhetetlen Seattle viszont rettenetesen beragadt a rajtnál, a második negyedből kevesebb mint 7 perc volt hátra, amikor az első first downjukat meg tudták szerezni – ekkorra már három labdát vesztettek, a Packers pedig 16-0-ra vezetett. De a komoly előny ellenére nem lehettek elégedettek a vendégek, mert két mezőnygóljukat is majdhogynem a gólvonalról indítva kellett lőniük, vagyis nagyon közel jártak a TD-hez és ahhoz, hogy ne 16, hanem akár 24-28 ponttal vezessenek a szünetben.

És bármennyire úgy tűnt még a negyedik negyed elején is, hogy nem ezen fog múlni, a Seahawks végül egy történelmi feltámadással megmentette a meccset. Az addig nagyon gyatra futójáték feléledt Marshawn Lynchnek köszönhetően, majd a hajrában 44 másodperc alatt 15 pontot szerezve 22-19-re meg is fordította a mérkőzést a semmiből a hazai csapat.

A harmadik negyedben trükkös játék kellett a szépítéshez: mezőnygólra álltak fel, de a holder szerepét betöltő punter passzolt a falember Garry Gilliamnek (aki egyetemi karrierjét még tight endként kezdte).

A Seattle trükkös FG-kísérlete

A hajrában Russell Wilson és Marshawn Lynch is futásból volt eredményes, utóbbi touchdown után egy egészen abszurd kétpontos kísérletet is sikerült megcsinálniuk. Mindkét támadás során az addig mellőzött, de egyébként igen veszélyes fegyverüket, a zone read option játékokat vették elő.

Aztán jöhetett az onside kick, hiszen vissza kellett szerezniük a labdát az újabb pontokhoz: ennél a packerses Brandon Bostick kezei között ment át a labda, amire Chris Matthews vetődött rá.

A Green Bayben komoly vádlisérüléssel játszó Aaron Rodgersnek másfél perce maradt, hogy hosszabbításra mentse az NFC-döntőt. Ezt meg is tette, de hiába, mert addigra lendületbe jött a Seattle. A mindent eldöntő TD-t az a Jermaine Kearse szerezte – az első és egyetlen elkapásával – aki felé dobva négy interceptiont hozott össze Russell a rendes játékidőben, kettőben maga az elkapó is rendesen benne volt, de ezzel talán mindent javított.

Kearse győztes TD-ja

A Packers viszont csak magát hibáztathatja, mert az első negyedben kétszer is képtelen volt touchdownhoz jutni egy yardról, míg a második félidőben leginkább arról szólt a játékuk, hogy a lehető legtöbb időt pörgessék le, ez pedig visszaütött a végén, hiszen teljesen ritmustalanná vált a játékuk.

De hogy mennyire történelmi a Seattle fordítása?

  • Az eddigi legnagyobb félidei különbség, amiből csapat nyerni tudott főcsoportdöntőben az AFL és az NFL 1970-es egyesülése óta 15 pont volt – 2006-ban az Indianapolis Colts fordítot 21-6-ról 38-34-re.
  • Három negyed után kilenc pontos hátrányban álló csapat még sosem nyerte meg a főcsoportdöntőjét, korábban csak 7-ről sikerült ugyanez bárkinek.
  • Russell Wilson karrierje során másodszor dobott 4 interceptiont, az elsőnél még újonc volt. Olyan is csak egyszer történt, hogy négy interceptionnel egy csapat nyerni tudjon a rájátszásban: még 1981-ben a New York Jets a Buffalo Bills ellen.
  • És a Seahawks csak 71 másodpercen át vezetett a mérkőzésen.

Csak a szokásos

A New England Patriots-Indianapolis Colts AFC-döntőn elmaradt a dráma, de még az izgalom is. A legszorosabb akkor volt a mérkőzés, amikor a második negyedben a Colts Tom Brady eladott labdája után egy passzolt TD-vel 14-7-re zárkózott, utána viszont az jött, amit már háromszor is láthattunk legutóbb a két csapat meccsein, vagyis hogy a Patriots bezúzta őket (az előző három mérkőzésükön átlagosan 48-22-re nyert a Pats).

Andrew Luck két labdát adott el a végén (Brady csak egyet), de már szinte a legelején labdavesztéssel indítottak egy puntnál, ami után LaGarrette Blount szerezte meg a New Englandnek a vezetést.

A félidei 17-7 után viszont beindult a New England, ami a Ravens elleni meccs után újabb trükköket rántott elő. A harmadik negyed elején megint a jogosult elkapókkal szórakoztak, ezúttal az alap esetben left tackle Nate Solder kapott labdát, a 145 kilós falember pedig nagyot sprintelve élete első NFL-elkapásából TD-t is szerzett. A mozdulat azért nem volt teljesen ismeretlen számára, mert a Colorado egyetemre még tight endként került.

Nem sokkal után előbb Rob Gronkowski kapott TD-passzt, majd Blount futott két újabb TD-t – így a 2014 januári, rájátszásbeli mérkőzés után, amin 5 touchdownt szerzett, újra kulcsszerephez jutott a futójátékos. Február 1-én, Arizonában ezzel

New England Patriots–Seattle Seahawks Super Bowl jön.

Russell Wilson az NFL történetének első olyan irányítója lehet, aki első három szezonjából kétszer kezdőként lép pályára a Super Bowlban. Riválisa, Tom Brady is csúcsot dönt, ő már hatodszor lehet kezdő a döntőben, ami irányítónak még nem sikerült, de olyan játékos is csak egy volt előtte, aki hat Super Bowlban pályára lépett, Mike Lodish.

A két főcsoportdöntő végeredménye

NFC: Seattle Seahawks-Green Bay Packers 28-22 hosszabbítás után

AFC: New England Patriots-Indianapolis Colts 45-7



Rovatok