Index Vakbarát Hírportál

Az újonc, aki másodpercek alatt megjárta a poklot és a mennyet

2015.02.02. 12:57 Módosítva: 2015.05.02. 01:55

Bár Tom Brady, a New England Patriots irányítója lett a 49. Super Bowl Legértékesebb Játékosa (MVP), volt egyvalaki, aki még nála is nagyobb hős lett: a Patriots ötödik, utolsó számú cornerbackje, Malcolm Butler.

Hiába fordított ugyanis a Patriots a negyedik negyed eleji 10 pontos hátrányból, a Seahawks az utolsó két percben remek támadással és egy elképesztően szerencsés elkapással a fordítás közelébe került a legvégére.

Annál a mázlis Jermaine Kearse-elkapásnál pont Malcolm Butler ütötte el nem tökéletesen a labdát, így a seattle-i elkapó valahogy összeszedte ezt. A hiba után két játékkal később viszont nemcsak, hogy mindent feledtetett Butler, de örökre beírta magát a csapat történelmébe. 1 yardról ugyanis általában nem okoz gondot pontot szerezni egyik csapatnak sem, a Seahawks viszont a könnyebb futás helyett inkább passzolt, Butler pedig tökéletes helyen volt, hogy elhalássza a labdát a gólvonalon Ricardo Lockette elől, és ezzel lényegében bebiztosítsa a győzelmet csapata számára.

Malcolm Butler mindent eldöntő interceptionje

Mindezt úgy tette, hogy lényegében egy mellőzött játékosról beszélünk. Olyan sztárok, mint Darrelle Revis vagy épp Brandon Browner mellett alig volt pályán 2014-ben, mindössze a játékok 16,6 százalékában. A Super Bowlban is csak vészterv volt, hiszen harminckét játék után küldték csak fel Kyle Arrington helyére.

Ez nem is akkora csoda, hiszen az egyetemi másodosztályban játszó West Alabama Tigers csapatából szabadügynökként került az NFL-be. Mielőtt a West Alabamára ment volna, Hinds Community College-ról, így a teljes pályafutása veszélybe került. Augusztusban ugyan pár szép játék miatt többször is felbukkant a neve a Patriots edzőtáborában, de az alapszakaszban a rangsor végére került.

A Super Bowlban, a legmagasabb tétnél viszont újra elővették, amikor nem tudtak mit kezdeni a Seahawks passzjátékával. Két fontos passznál is jól védekezett, Kearse elkapásáról sem ő tehetett, bár biztosan nyomasztotta volna, ha vesztenek, mert kulcsfontosságú volt az a játék.

De hogy mekkora játék volt az interception? Az jól mutatja Tom Brady reakciója, aki lényegében kiugrott a bőréből.

Ez persze nem véletlen, egy yardról interceptiont dobni a lehető legritkább dolog, a teljes szezonban nem is volt rá példa korábban. Sőt, a rájátszásban 1998 óta 58 másik ilyen passzból is csak egy volt: abból a 2009-es Super Bowlban touchdownt is csinált a Steelers a Cardinals ellen, tehát legalább ilyen drámai volt.

Butler az ünneplés közben azt mondta, látta előre, hogy nagy játékot fog csinálni, de ez inkább csak az önbizalmát tükrözi és azt, hogy gyorsan elfelejtette a bizarr elkapást két játékkal korábbról.

Butler előre látta

A másik hősre se gondolt volna senki

Ha a Seattle nyert volna, most alighanem mindenki a semmiből előbukkant elkapóról, Chris Matthewsról beszélne, akinek még elkapása sem volt az NFL-ben életében, erre a Super Bowlban touchdownt szerzett és 109 elkapott yardja volt.

Pedig az ősszel még egy cipőboltban dolgozott, onnan kapott lehetőséget a Seattle-től, amit meg is hálált, hiszen már a főcsoportdöntőben is ő kapta el az onside kicket, amivel fordítani tudtak végül.



Rovatok