Index Vakbarát Hírportál

Amikor az amerikai elnököt leigazolta volna a Packers

2015.02.18. 10:30

Az Egyesült Államokban minden február harmadik hétfője ünnepnap, Washington's Birthday, vagy más néven President's day ez a nap, még akkor is, ha George Washington tényleges születésnapja nem vándorol, hanem fixen február 22-én van.

De ez hogy is jön ide? Hát úgy, hogy gyorsan áttekintjük, mely korábbi amerikai elnökök nyomták az amerikai focit, és mekkora sikerrel. Barack Obama az USA 44. elnöke, aki az 57. elnöki ciklusban van épp. Ha csak a 44-et vesszük alapul, viszonylag magas szám, hogy kilenc korábbi elnök is amerikai focizott, vagy legalábbis komoly hatása volt a játékra, úgy meg főleg, hogy az első meccset 1869-ben játszotta a Princeton és a Rutgers, azóta pedig csak 27 elnök szolgált.

Gerald R. Ford, Dwight D. Eisenhower, Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy, Richard M. Nixon és Ronald Reagan maguk is játszottak egyetemi szinten, de Rooseveltnek magára a játékra is komoly hatása volt, míg Woodrow Wilson elsőévesként vezette a futballrészleget a Princetonon 1878-ban, Herbert Hooever pedig az első, azóta legendássá lett California-Stanford Big Game létrejöttében volt vastagon benne még 1985 Hálaadásán.

Az egyik legsikeresebb karrier Gerald Fordé volt. Ő All-City és All-State-játékos volt a michigani South High School in Grand Rapids csapatában játszva, ahol center és linebacker volt. A Michigan egyetemen is ezen a két poszton folytatta, de eleinte nem sok játéklehetőséget kapott, így az 1932-33-as, két veretlen szezonban sem, amikor a legendás Chuck Bernard cseréje volt. 1934-ben viszont eljött az ideje, a csapat MVP-je volt, az All-Big Ten-csapatba is bekerültm, és a Shrine All-Star meccsre is meghívták, ahol a Chicago Bears ellen játszottak. Sőt, profi szerződést kapott a Green Bay Packerstől és a Detroit Lionstól is, de mindkettőre nemet mondott. Ehelyett segédedző lett a Yale-en, ahol pár évet maradt.

81764925.jpg

Gerald Ford a Michigan mezében, 1934-ben

1908-ban Dwight Eisenhower is sikeres amerikaifoci-játékos volt, a kansasi Abilene High School csapatával 7-0-s szezont hoztak össze. Négy évvel később már a West Point katonai akadémia csapatában játszott, a New York Times akkoriban a legjobb keleti futójátékosok egyikeként ki is emelte. Linebackerként is játszott, a karrierje viszont ennél jobban nem bontakozhatott ki, sorozatos térdsérülések miatt visszavonult, nemcsak az amerikai futballból, de a baseballtól is, amit sokkal jobban szeretett a focinál. Amíg katona volt, minden támaszponton felkérték, hogy eddze a csapatot, de csak a georgiai Fort Benningben vállalta el ezt 1926-ban.

98499061.jpg

Eisenhower az Abilene-csapattal. A későbbi elnök a leghátsó sorban, balról a harmadik helyen látható

1936-ban, amikorra Ford már kisebb sztár volt Michiganben, John F. Kennedy éppen csak, hogy megkezdte tanulmányait a Harvardon. Állítólag akkor csak 62 kiló volt a 183 centis magassága mellé, szobatársa, Torbert Macdonald szerint meg is lehetett számolni a bordáit. Nagyon szeretett volna játszani, de semmi adottsága nem volt meg hozzá, az elsőéves csapatba ugyan bekerült a Princeton ellen, de a meccs után apja limuzinsofőrje ?poénból? csinált rajta egy tackle-t az oldalvonalon, ami miatt komoly hátproblémái lettek, így októberre már ki is vágták abból a csapatból, amiben két testvére, Robert és Edward is fontos játékos volt.

506a0c7379b58_image.jpg

Richard Nixon sem került sokkal közelebb az NFL-hez, mint Kennedy. Ő 1926-ban, a kaliforniai Fullerton középiskola csapatában próbálkozott, nem sok sikerrel, de négy évvel később, a Whittier College-nál csere-DT-ként mégis felkerült a rosterre. Állítólag annyira lelkes volt, hogy minden alkalommal offside-ra ugrott, amikor pályára küldték...

Nixon emellett a Redskinsszel is kiszúrt 1971-ben egy legenda szerint: a 49ers elleni playoff-meccs előtt a Wasington edzője, George Allen hívást kapott az elnöktől, aki beajánlott egy játékot. Abból negatív yardot szerzett csak a Redskins, és végül a meccset is elvesztették.

Ronald Reagan is 1926-ban kóstolt bele az amerikai fociba, ő az illinois-i Dixon High-ban. Ott kezdő is volt, az Eureka College-ban viszont már csak csere-guard volt, cserébe volt ideje írni a suli lapjába a meccsekről. Állítólag túl lassú volt a játékhoz, így előbb rádiós kommentátor lett, majd szerepelt a Knute Rockne - All-American filmben is, amiben George Gippet játszotta.

Herbert Hoover igazi sportistennek érezte magát, amerikai focizni és baseballozni is nagyon szeretett, de túl jó nem volt egyikben sem. A 1985-ben, az éppen négy éve alapult Stanfordon tanult, amikor az lejátszotta az első focimeccset a rivális California ellen. Hoover a pálya közelébe sem került, sőt, a meccset sem látta, ugyanis a jegyeket szedte, majd este egy San Franciscó-i szobában egy cales diákkal közösen őrizték a 30 ezer dolláros bevételt.



Rovatok