Index Vakbarát Hírportál

A 49ershez ment a rögbiszörny

2015.03.03. 10:27

Az utolsó pillanatban meggondolta magát, és mégsem a Detroit Lionshoz, hanem a San Francisco 49ershöz ír alá Jarryd Hayne, jelentette be az ausztrál szuperrögbis.

Legutóbb még úgy tűnt, hogy a 49ers, a Lions és a Seahawks közül választ, eredetileg a Detroit tűnt befutónak, a Seattle Russell Wilson ausztráliai útjával hajrázott, de állítólag végül Jim Tomsula személye győzte meg arról Haynest, hogy Friscóba menjen.

„Teljesen szürreális ez az egész. Kis lépés ugyan, de a jó irányba” - mondta Hayne a bejelentésen. „Őszintén, fogalmam sincs, mire számítsak, mert senki nem csinálta meg ezt előttem. 15-20 hetem van, hogy bizonyítsak.”
Az ausztrál arra is kitért, hogy eredetileg nemet mondott a 49ers megkeresésére, mert pont akkor távozott tőlük Jim Harbaugh, utána viszont, amikor találkozott Jim Tomsulával, rájött, hogy az új vezetőedző pontosan érti, milyen változáson megy át, és rengeteget foglalkozott Hayne-nel. Tomsula egyébként dolgozott több NFL Europe csapatnál is, ahol rögbisek is megfordultak.

Haynes úgynevezett futures contractot írt alá, ami azt jelenti, hogy nem számít bele a 49ers 53 fős rosterébe. Az aláírásért 100 ezer (amerikai) dollárt kapott, a másik három csapat semmit nem kínált neki, így vélhetően azért ez is szerepet játszott a döntésében Tomsula érdeklődése mellett.

464994134.jpg

A 100 ezer dolcsi persze nem is olyan sok, ha azt nézzük, hogy odahaza millió fölött keresett a röbgivel, de ez csak az edzőtáborra szól, ha a következő 15-20 hétben jól teljesít, végleges szerződést is kaphat a szezonra.
A kérdés viszont persze még mindig fennáll, hogy mire mehet egy 27 éves játékos az NFL-ben (vagy eljut-e egyáltalán a szezonig), aki egy percet sem amerikaifocizott még. A 49ers mindenesetre RB és returner posztokon számít rá. Frank Gore ugyan szabadügynök, de ott van még Carlos Hyde és Kendall Hunter is, nem valószínű, hogy Hayne lenne a kezdő a szezonban. A viszahordókat nézve Bruce Ellington és Trindon Holliday is előtte lesz a sorban, egyáltalán nem lesz tehát könnyű helyzetben.

A 49ers viszont komolyan gondolja a dolgot, ők ki is tették Hayne workout videóját a netre, amiből kiderült, hogy a 6'2" (188 cm) magas és 226 font (102,5 kg) súlyú játékos 4,53-at futott 40 yardon, ami az idei combine-on a hatodik legjobb idő lett volna, de az öt gyorsabb játékos közül csak a Florida State-es Karlos Williams nehezebb nála.

A videó alapján tényleg elég jól mozog, rögbis múltja alapján nem meglepő, hogy nagyon jól kapja el a labdákat, amivel akár 3rd down back is lehet. Az viszont biztos, hogy nyáron hatalmas lesz a hype körülötte az edzőtáborokban, az NFL-nek pedig hatalmas népszerűségnöveledést jelenthet Hayne próbálkozása az ausztrál piacon.



Rovatok