Index Vakbarát Hírportál

Tannehill és Newton mocskosul sok pénzébe kerül a Seattle-nek

2015.06.04. 15:37
A Seahawks bajban lehet, ha meg akarja tartani Russell Wilsont.

A Miami Dolphins irányító Ryan Tannehill után a Carolina Panthers-vezér Cam Newton is megkapta az áhított szerződéshosszabbítást. A két fiatal irányító brutális összegeket fog keresni, ami megnehezíti a Seattle Seahawks dolgát, hogy maguknál tartsák Russell Wilsont.

A hét egyik legnagyobb híre, hogy Cam Newton 104 millió dolláros szerződéssel vág neki az új szezonnak, ami – legalábbis a megkeresett pénz tekintetében – azonnal az elit irányítók közé röptette a Carolina Panthers idén ötödik évét kezdő, a 2011-es drafton legelsőként elkelt játékosát. Néhány héttel korábban pedig a Miami Dolphins irányítója, Ryan Tannehill kapott új szerződést, ami 96 millió dollárról szólt. Mindkét irányítót 2020-ig kötötte magához a csapata ezzel.

Ez a két szerződés igencsak megnehezítheti a dolgát a Seattle Seahawksnak, illetve az Indianapolis Coltsnak, ahol a két irányító, Russell Wilson és Andrew Luck legalább annyira a franchise arcának számít, mint ahogy Tannehill és Newton a saját csapatánál. A legenda szerint nem véletlenül hívta fel a Seahawks-menedzser John Schneider Ryan Tannehill ügynökét, Pat Dye-t, hogy kicsit pikírten gratuláljon neki, hozzáfűzve, hogy sokba fog ez még a Seahawksnak kerülni. Russell Wilson ugyanis, akit Tannehill-lel egy évben, 2012-ben draftoltak, parádés három szezonon van túl: már újoncévében a rájátszásba vezette a Seahawkst, másodévesen Super Bowlt nyert és tavaly is eljutott a nagydöntőig, igaz, akkor a csapata kikapott a New England Patriots ellen. Ez messze több, mint amit Tannehill és Newton fel tud mutatni.

A százmillió dollár körüli szerződések garantált tartalma messze nem ennyi: Cam Newtonnál előbb 60 milliót rebesgettek, majd a napokban kiderült, hogy az bizony 44 millió dollár. Az elmúlt években két másik, fiatal irányító, a Super Bowlt is megjárt San Francisco 49ersnél játszó Colin Kaepernick és a Cincinnatti Bengals quarterbackje, a rájátszásokban rendszeresen elvérző Andy Dalton is hasonló megaszerződést kapott: náluk azonban, hiába ijesztő első látásra a szerződés összege, jóval kevesebb a garantált tartalom: Kaepernick 126, illetve Dalton 115 milliós szerződésének nagy része opcionális: olyasfajta ösztönző jutalom, ami csak akkor jár a játékosoknak, ha azok megfelelően teljesítenek.

Az általában konzisztensen teljesítő Andrew Luck és seattle-i kollégája, Russell Wilson viszont valószínűleg nem fog megelégedni egy ilyesfajta szerződéssel, pláne utóbbi, aki két egymást követő évben is Super Bowlba vezette a csapatát. Wilson és a Seahawks között állítólag hónapok óta zajlanak a tárgyalások, de nem jutottak egyről a kettőre:

a csapat a hírek szerint nem szívesen ajánlana az irányítónak 80 millió dolláros szerződésnél többet, az irányító pedig ezen az ajánlaton jót röhögött, hiszen az ő elképzelése úgy 120 millió körül lehet.

Wilson ugyanakkor már lenyilatkozta, hogy kész ezt az évet is szerződéshosszabbítás nélkül játszani, ami viszont egyik félnek sem lenne túl szerencsés: ha az irányító lesérül, vagy rosszabbul teljesít, mint eddig, ugrik a nagy lé, ha pedig ismét brillírozik, és ennek ellenére sem tudnak megegyezni, a csapatnak franchise taggel kell ellátnia őt, amennyiben meg akarják tartani, ami rövid távon jóval többe kerülne, mint egy hosszútávú szerződés.

Az elemzők szerint Wilson szerződése valahol 100 és 120 millió dollár körül tetőzhet majd: körülbelül ennyit keres a Green Bay-irányító Aaron Rodgers is, aki átlagosan 22 milliót visz haza évente.



Rovatok